Megméretkezik a júniusi önkormányzati választásokon a legújabb magyar párt, a Magyar Polgári Erő (MPE). Erőss Bulcsú az MPE sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke bejelentette: a székelyföldi települések nagy részén, de főleg a nagyobb városokban polgármester jelöltet és teljes tanácsosi jelöltlistát állítanak.

Hozzátette: kivételt képez Marosvásárhely és Szatmárnémeti, ahol indulásukkal nem kívánják veszélyeztetni a magyar közösség képviseletét, ezért ott megegyezésre törekednek az RMDSZ-el. Az Európa Parlamenti és a helyhatósági választások összevonásáról szóló döntésről Erőss Bulcsú kifejtette: „nekünk mindegy, hogy júniusban vagy szeptemberben lesznek a választások, mert mindenképpen meg akarunk méretkezni. Ennek előbb vagy utóbb úgyis meg kell történnie”.

Háromszéken versenyhelyzet van, mondta Erőss Bulcsú, aki bejelentette, hogy pártjának lesz megyei tanácselnök jelöltje, Sepsiszentgyörgyön pedig polgármester jelöltje és az önkormányzatokban teljes tanácsosi jelöltlistával méretkeznek meg. A Sláger Rádió érdeklődésére a Magyar Polgári Erő sepsiszentgyörgyi elnöke elmondta: bár párton belül már nevesítették a megyei tanácselnök és a városok polgármester jelöltjeit, azokat még nem hozzák nyilvánosságra.

Erőss Bulcsú az MPE sepsiszentgyörgyi elnöke | Fotók: Kovács Zsolt

Hozzátette: jelenleg zajlik az önkormányzati képviselő jelöltek toborzása, ami nem könnyű feladat mivel egyrészt az emberek ki vannak ábrándulva a politikából, de olyan személy is van aki szimpatizál a párttal de nem meri vállalni a jelöltséget, mert félti a munkahelyét. Községekben lesznek olyan polgármester jelöltek, akik az MPE színeiben indulnak, de olyan is, hogy a párt független jelöltet támogat, mondta Erőss Bulcsú, aki szerint faluhelyen fontosabb a jelöltek személye, mint az, hogy milyen párt színeiben indulnak.

Érdeklődésünkre Erőss Bulcsú elmondta: olyan jelölteket keresnek akik vállalják az MPE értékeit, így alapelvárás tőlük, hogy nemzeti értékek mentén gondolkodjanak, illetve ne legyenek büntetett előéletűek.

Az MPE sepsiszentgyörgyi elnöke ugyanakkor elmondta, hogy nemzetben gondolkodó pártként támogatják a Székely Nemzeti Tanács által március 10-re szervezett Székely Szabadság Napi megemlékezéseket és arra kérik a szimpatizánsaikat, hogy vasárnap 10 órától vegyenek részt a sepsiszentgyörgyi Turul szobornál történő megemlékezésen, majd buszokkal utazzanak Marosvásárhelyre és ott mutassanak erőt.

Mint arról beszámoltunk a legújabb erdélyi magyar pártot Kulcsár-Terza József, az RMDSZ színeiben mandátumot szerző, korábban a Magyar Polgári Pártban (MPP) politizáló parlamenti képviselő alapította, aki már több ízben benyújtotta a román parlamentbe Székelyföld autonómia statútumát.