Sepsiszentgyörgyön megalakult, az idén tavasszal bejegyzett Magyar Polgári Erő (MPE) nevű párt első helyi szervezete, jelentette be csütörtökön Kulcsár Terza József. A legújabb erdélyi magyar párt megbízott elnöke szerint az MPE konzervatív, keresztény alakulat, amely elsősorban a nemzeti ügyeket tűzi zászlajára.

Kulcsár Terza József szerint a Magyar Polgári Erő jövő év tavaszán tartja meg első kongresszusát, addig megbízott elnökként azon dolgozik, hogy Székelyföld minden településén megalakuljanak a párt helyi szervezetei. Önállóan szeretnének megméretkezni a jövő évi önkormányzati választásokon, illetve összefogásra törekednek a többi magyar politikai szervezettel az Európa Parlamenti és a hazai parlamenti választásokon, és az államelnöki választáson az MPE-nek nem lesz jelöltje, vázolta fel a jövő évi „szuper választási évre” vonatkozó stratégiájukat a legújabb erdélyi magyar párt ügyvezetője.

Sepsiszentgyörgyön polgármester jelölttel és tanácsosi listával méretkeznek meg

Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 4. szám alatti székhelyén mutatkozott be a Magyar Polgári Erő sepsiszentgyörgyi szervezete, amelynek élére a közgyűlés Erőss Bulcsút választotta, az alelnöki tisztségét Babos Zoltán tölti be és az elnökség többi tagja pedig Pildner József és Fejér Attila.

Balról jobbra: Fejér Attila, Pildner József, Erőss Bulcsú és Kulcsár Terza József | fotók: Kovács Zsolt

Erőss Bulcsú az MPE helyi elnöke kifejtette: a sepsiszentgyörgyi pártszervezetnek van létjogosultsága, hiszen a háromszéki megyeszékhely 2012-ig ellenzéki város volt. „Szeretnénk ha a sepsiszentgyörgyiek a következő választáson ne csak szavazni hanem választani is tudnának, ehhez kíván alternatívát nyújtani a Magyar Polgári Erő”, fogalmazta meg Erőss Bulcsú aki leszögezte: a parlamenti választásokon nem kívánják veszélyeztetni a bukaresti magyar érdekképviseletet.

A parlamenti választásokon összefognának más magyar politikai szervezetekkel

„Szűk mezsgyén egyensúlyozunk, hogy ne veszélyeztessük a parlamenti képviseletet de meg is jelenjen hangunk a közéletben”, mondta Erőss Bulcsú. A Sláger Rádió érdeklődésére a sepsiszentgyörgyi MPE elnöke pontosította, hogy a háromszéki megyeszékhelyen indítanak polgármester jelöltet, illetve teljes listát a helyi tanácsosi tisztségekre. Kérdésünkre válaszolva Erőss Bulcsú kifejtette: a másik ellenzéki magyar pártot, az Erdélyi Magyar Szövetséget (EMSZ) partnerként kezelik ám az önkormányzati választásokon nem fognak velük együtt indulni, hanem az MPE önállóan méretkezik meg.

Kulcsár Terza József az MPE megbízott elnöke – aki jelenleg az RMDSZ színeiben, az EMSZ támogatásával parlamenti képviselő – hozzátette: a jövő évi önkormányzati választásokon nem indítanak saját jelölteket azokon a településeken, ahol a magyar közösség számaránya miatt veszélyeztetnék a képviseletet, így Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, illetve Háromszéken Nagyborosnyó és Zágon községekben. A jövő évi parlamenti és EP választásokon is a többi magyar politikai szervezettel összefogásban szeretnének jelölteket állítani.

Az MPE a közélettől távol maradókat szeretné megszólítani

Kulcsár Terza József szerint az MPE azokat szeretné megszólítani, akik az elmúlt időszakban eltávolodtak a közélettől, illetve a fiatalokat szeretnék a közélet felé terelni. A Sláger Rádió érdeklődésére, hogy miként szeretnék megszólítani a fiatalokat, a politikus azt mondta: az egykori EMI táborhoz hasonló eseményeket szeretnének szervezni, ahol hagyományőrzés, székelység és autonómia témákban kínálnának számukra előadásokat.

Erőss Bulcsú a pártépítés és tagság toborzás kapcsán elmondta, sepsiszentgyörgyi székházukban hétköznapokon 9 és 13 óra között állandó ügyeletet tartanak, amikor bárkit szívesen fogadnak egy beszélgetésre és jó tanácsokat is meghallgatnak.