Háromszéken ebben a hónapban kezdődik és novemberig tart a kutyatartók ellenőrzése. A rendőrség állatvédelmi osztálya minden településen felkeresi a kutyatartókat, első körben figyelmeztetik törvényes kötelezettségeikre és az ebtartással kapcsolatos tiltásokra. Ahol törvénysértést tapasztalnak határidőt adnak a gazdának, hogy rendezze a hiányosságokat, ha ezt nem teszi meg, akár 12.000 lejes pénzbüntetést kockáztat, hívja fel a figyelmet a háromszéki rendőrség.

Emlékeztetnek, hogy az évek óta érvényben lévő jogszabály, valamennyi kutyatartó számára kötelezővé teszi az eb mikrochippel való azonosítását. Emellett kötelező a kutyák veszettség elleni oltása és a törzskönyvezett, fajtatiszta ebek kivételével valamennyi kevert fajtát kötelezően ivartalanítani kell. Büntetik a gazdát, ha nem megfelelő körülmények között tartja, nem eteti, nem itatja vagy szabadon hagyja a kutyáját. Ugyanakkor tilos, és akár 3 évnyi börtönbüntetéssel sújtható ha a gazda megcsonkítja a kutyája fülét vagy farkát.

kutyamenhely

Az elmúlt évek tapasztalata alapján az állatvédelmi rendőrség dolgozói előzetesen a körzeti állatorvos segítségével beazonosítják azokat a háztartásokat, ahol problémás lehet a kutyatartás, például elutasítják az ebek veszettség elleni oltását és a mikrochippel való azonosítást. Ezt követően a rendőrök házról-házra járnak, ellenőriznek és büntetnek is.

Tavaly 360 ezer lejre büntették a háromszéki kutyatartókat

A rendőrség állatvédelmi osztálya együttműködik 5 Kovászna megyei állatorvosi rendelővel, amelyek vállalják az ebek ingyenes ivartalanítását is, így elvileg egy kutyatulajdonos megúszhatja egy kisebb költséggel a mikrochippezést és a veszettség elleni oltást. Tavaly az ellenőrző akciók hatására Háromszéken több mint 1400 kutyát oltottak be, mikrochippeztek és ivartalanítottak, számolt be a rendőrség.

Fotók: Szépmezői Kutyamenhely

A Kovászna megyei rendőrség beszámolója szerint tavaly 130 lakossági panasz érkezett az állatvédelmi szabályok megsértése miatt. Emellett az állatvédelmi rendőrség ellenőrzései során 1216 pénzbüntetést szabtak ki összesen 370 000 lej értékben. Állatvédelmi ügyekben tavaly 41 bűnvádi eljárást indítottak, amelyből 26 ügyet oldottak meg.

Korábban felhívták a figyelmet, hogy az ebtartásra vonatkozó bűncselekmények jelentős része a farok- és fülcsonkítással kapcsolatos. Ez főként a pásztorkodás hagyományához kapcsolódik. A juhászkutyák fülét és farkát azért szokták levágni mert így vadállattal való közelharc esetén kevesebb a fognivaló rajta, vagy a kutya hosszú farkára ráléphettek az általa őrzött szarvasmarhák is. Bár 2004 óta érvényben van az ebtartásra vonatkozó törvény, még mindig sok kutyatulajdonos nyilatkozza azt, hogy nem ismeri annak előírásait, például azt, hogy a fül és farok csonkítás bűncselekmény.