A háromszéki kutyatulajdonosokat ellenőrzi a megyei rendőrség állatvédelmi osztálya. Tapasztalatok szerint sokan vannak, akik nem ismerik törvényes kötelezettségeiket vagy az ebtartással kapcsolatos tiltásokat. Az évek óta érvényben lévő jogszabály, valamennyi kutyatartó számára kötelezővé teszi az eb mikrochippel való ellátását és azonosítását. Emellett kötelező a kutyák veszettség elleni oltása és a törzskönyvezett, fajtatiszta ebek kivételével valamennyi kevert fajtát kötelezően ivartalanítani kell. Ugyanakkor tilos, és akár 3 évnyi börtönbüntetéssel sújtható ha a gazda megcsonkítja a kutyája fülét vagy farkát.

Albert-Tóth Andrea a Kovászna megyei rendőrség állatvédelmi osztályának vezetője arról számolt be, hogy a Háromszéken elkövetett, ebtartásra vonatkozó bűncselekmények több mint 90%-a a farok- és fülcsonkítással kapcsolatos. A rendőrtiszt szerint ilyen esetek Barót, Kovászna és Bodzaforduló térségében fordulnak elő és főként a pásztorkodás hagyományához kapcsolódnak. A juhászkutyák fülét és farkát azért szokták levágni mert így vadállattal való közelharc esetén kevesebb a fognivaló rajta, vagy a kutya hosszú farkára ráléphettek az általa őrzött szarvasmarhák is.

Bár 2004 óta érvényben van az ebtartásra vonatkozó törvény, még mindig sok kutyatulajdonos nyilatkozza azt, hogy nem ismeri annak előírásait, mondta Albert-Tóth Andrea, aki abban bízik legalább az állatorvosok ismerik a törvényt, nem vállalnak fül és farok csonkítást, hiszen az bűncselekmény, és szabadságvesztéssel büntetendő. A háromszéki rendőrség állatvédelmi osztálya 3 éve működik és ezidő alatt 54 büntetőeljárást indítottak és a kiszabott büntetések összértéke 80.600 lej volt.

Bejárják a háromszéki falvakat, hogy törvényességre bírják a kutyatartókat

A háromszéki rendőrség állatvédelmi osztálya, közösen az állategészségügyi igazgatósággal, illetve az Amy és a Benji állatvédő egyesületekkel ettől a héttől kezdődően, november végéig egy széles körű tájékoztató akciót indít, amelynek során a megye minden településére eljutnak. Ezen a héten Málnás községben és a hozzá tartozó falvakban tájékoztatják az ebtartókat kötelezettségeikről és a törvény be nem tartása esetén őket fenyegető büntetésekről.

Kutya a szépmezői menhelyen | Fotók: Tega
Kutya a szépmezői menhelyen | Fotók: Tega

Albert-Tóth Andrea szerint előzetesen a körzeti állatorvos segítségével beazonosítják azokat a háztartásokat, ahol problémás lehet a kutyatartás, például elutasítják az ebek veszettség elleni oltását és a mikrochippel való azonosítást. Ezt követően a rendőrök és a két civil szerveszet önkéntesei járnak házról-házra járnak, minden településen legalább 50 háztartást szeretnének felkeresni.

A rendőrtiszt szerint első fázisban tájékoztatják a kutyatulajdonosokat, és ha szabálytalanságot találnak akkor figyelmeztetést adnak és megszabnak egy időt, ami alatt a törvényesség útjára térnek. A rendőrség állatvédelmi osztálya együttműködik állatorvosi rendelőkkel, amelyek vállalják az ebek ingyenes ivartalanítását is, így elvileg egy kutyatulajdonos megúszhatja 100-150 lejes költséggel a mikrochipezést és a veszettség elleni oltást.

Borsos büntetést kockáztatnak nem megfelelő kutyatartásért!

Az ebtartásra vonatkozó törvény szerint, akik nem oltatják be kutyájukat veszettség ellen, 3000 és 12 000 lej közötti bírságot kockáztatnak. Az azonosító mikrochip hiánya miatt pedig 5000 és 10 000 lej közötti büntetés jár. Az állat ivartalanításának elmulasztása 5000 és 10 000 lej közötti bírsággal sújtható. A megfelelő menedék, élelem és víz biztosításának elmulasztásáért pedig 3000 és 12 000 lej közötti bírságot kockáztatnak.

A farkak és fülek csonkítása, valamint a 8 hetesnél fiatalabb kölyökkutyák eladása bűncselekménynek minősül és a tulajdonosok 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak. Az állatok bántalmazása 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel-, az állatok megölése pedig 2-7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.