Sepsiszentgyörgyön tavaly 36.500 beteg jelentkezett a kórház sürgősségi osztályán ám 45 százalékuk állapota nem indokolta a sürgősségi ellátást, mutatott rá évértékelő sajtótájékoztatóján András Nagy Róbert. A kórházigazgató szerint 16.600 olyan beteg jelentkezett tavaly a sürgősségen, akiknek már volt időpontja előjegyezve a járóbeteg rendelőben, de nem várták ki idejüket.

András Nagy Róbert kórházigazgató sajtótájékoztatón | Fotó: Kocsis B János

A Sláger Rádió érdeklődésére András Nagy Róbert elmondta: több oka is van, hogy növekszik a sürgősséghez fordulók száma. Egyrészt Sepsiszentgyörgyön nincs háziorvosi ügyelet, így este, éjszaka, hétvégenként csak a sürgősség áll a betegek rendelkezésére. Másrészt a poliklinikán tapasztalt hosszú várakozási idő is hozzájárul ahhoz, hogy a pácienseknek nincs türelmük kivárni és sürgősséghez fordulnak panaszaikkal.

A kórház járóbeteg rendelőjében tavaly közel 100.000 konzultációt végeztek. A hosszú várakozási időt finanszírozás hiányában nem tudják rövidíteni, magyarázta az igazgató, aki szerint egyrészt nincs elég orvos és alkalmazniuk sem szabad, másrészt az egészségbiztosító naponta egy rendelőben 28 beteg ellátását finanszírozza a poliklinikán, de előfordul, hogy akár 40 pácienst is konzultálnak.

Hamarosan átadják az új sürgősségi osztály épületét

A sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályán tavaly átlagosan 1 óra 14 perc volt a várakozási idő, amíg elkezdődött a kezelés, mondta András Nagy Róbert, aki szerint ez az idő nagyvárosokban akár 6-8 óra is lehet. Idén átadják a kórház új sürgősségi osztályát, amely által a jelenlegi háromszorosára nő a gyógyítási felület, ezáltal egyszerre több betegen tudnak majd segíteni.