A sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi önkormányzatok arra kérik a lakókat, jelöljenek olyan személyeket az idei Pro Urbe díjra, akik önzetlenül, „pénz és taps nélkül” tesznek a városért és a közösségért.

Mindkét háromszéki település március 18-ig várja a jelöléseket. Javaslatot bárki benyújthat egy indoklás és ajánlás kíséretében, amelyet még legalább három másik személy is támogat aláírásával. A beérkezett jelölések alapján a helyi tanácsok döntenek, hogy ki lesz az a személy, akit a város díszpolgárává avatnak és odaítélik számára az idei Pro Urbe-díjat.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata 1997 óta díjazza azokat a 70. életévüket betöltött, a településen született vagy lakóhelyel rendelkező személyiségeket, akik munkásságukkal hozzájárultak Sepsiszentgyörgy hírnevének öregbítéséhez. Hasonló módon Kézdivásárhely önkormányzata is két évtizedes kihagyás után 2018-ban indította újra a legmagasabb rangú kitüntetés odaítélését a város érdemes polgárainak.

Pro Urbe díj
Pro Urbe díj

Úgy Sepsiszentgyörgyön, mind Kézdivásárhelyen évente egy személynek ítélik oda a város legrangosabb díját. A háromszéki megyeszékhelyen 2014-ig évente három magyar és egy román személy kapta meg a díjat, majd megváltoztatták a szabályzatot és már évente csak egy érdemes sepsiszentgyörgyi polgár kapja a Pro Urbe-díjat. A szabályok megváltoztatása óta csak néhány alkalommal tértek el a rendtől miután a helyi tanács román képviselői panaszkodtak, hogy nem kapott sepsiszentgyörgyi román személyiség Pro Urbe-díjat.

Sepsiszentgyörgyön a jelöléseket március 18-ig lehet leadni a városházán, vagy elküldeni a reka.albert@sepsi.ro címre. A díjat hagyományosan a Szent György Napok alkalmával, április végén adják át. Kézdivásárhelyen is március 18-ig fogadják a jelöléseket személyesen a városházán, vagy elküldeni a presskezdi@gmail.com e-mail címre. A díjat a kézdivásárhelyi városnapok keretében, júniusban adja át az önkormányzat.