Rendkívül nagy érdeklődés övezi a felújított és újjászületett sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum újranyitását. Csütörtökön megtelt meghívott vendéggel és látogatóval a négy év után újranyitott legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény.

A Kós Károly által tervezett épületegyüttesben 30 százalékkal megnövelték a kiállítótereket, ahol új szemléletű, a tárlatokat multimédiás eszközökkel teszik vonzóvá és a dendrológiai parkká alakított kertben szabadtéri koncertek, családi rendezvények által teszik élővé a múzeumot.

fotók: Vargyasi Levente

A csütörtökön délelőtt tartott hivatalos megnyitón hazai és magyarországi vendégek és intézményvezetők, majd délután a nagyközönség is nagy számban látogatta meg a lenyűgöző Székely Nemzeti Múzeumot, a nyitásra berendezett korszerű kiállításokat és a gyönyörű múzeumkertet.

Minőségi időtöltést kínál az élő és korszerű múzeum

Vargha Mihály múzeumigazgató megnyitó beszédében felidézte, hogy már négy éve tudták, hogy nagy kihívás elé néznek, de sikerült helyi tervezőket, helyi kivitelezőket és helyi felügyelőket találni akikkel eredményesen tudtak dolgozni és nem voltak nyelvi nehézségeik sem. „Ha 110 éve, a világháború kitörése előtt egy évvel elődeink meg tudták építeni a múzeumot, mi sem adhattuk lentebb minthogy megújítjuk az épületet”, fogalmazott az igazgató.

Vargha Mihály múzeumigazgató

Hozzátette: a munka dandárja ezután következik, hiszen a felújított termeket meg kell tölteni olyan tartalmakkal, amelyeknek nem csak helybéliek de idelátogatók számára is érvényes üzenete van. „Haladni kell a korral és megszólítani a fiatalokat, hiszen a jövő múzeumbarátját már zsenge korban kell megszólítani”, mondta Vargha Mihály, aki szerint olyan múzeumot szeretnének amely nem csak az észhez hanem szívhez is szól. „Olyan élő múzeumot szeretnénk, ahol a kiállított műtárgyak csodálata mellett a szabadidő minőségi eltöltését is tudjuk kínálni”, összegzett Vargha Mihály.

A székelyföldiség esszenciáját ragadja meg a Székely Nemzeti Múzeum

„Szülőföldünk erőterének esszenciáját, a székelyföldiséget tudta Kós Károly mesteri módon megragadni, besűríteni ebbe az épületegyüttesbe. Amikor ide belépünk, azt érezzük, hogy otthonos ez a hely, hogy hazaérkeztünk. Azt érezzük, hogy több mint egy épület, több mint egy múzeum, több mint egy intézmény. Ez a székely nemzet múzeuma”, fogalmazta meg megnyitó beszédében Tamás Sándor.

Tamás Sándor és Vargha Mihály

A Székely Nemzeti Múzeumot fenntartó háromszéki önkormányzat elnöke rámutatott: ahogyan az építéskor is helyi mesteremberek, helyi alapanyagokból dolgoztak, a felújítást is helyi vállalkozás vitelezte ki. „Ez befejezést is jelent, hiszen az eredeti tervekben bár szerepelt de csak idén valósult meg a múzeum bejárati kapuja és az udvarán a kőből faragott ivókút”, hívta fel a figyelmet Tamás Sándor, aki arra kérte a jelenlévőket, hogy vigyék jó hírét az újjászületett Székely Nemzeti Múzeumnak és jöjjenek minél többen látogatóba.

A székelység megmaradásának szentélye

„Ez a hely már nem csak múzeum, ez a hely a székely nemzet mindennapjainak, életművének és dicsőségének otthona, a székelység megmaradásának szentélye”, értékelt Brendus Réka. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője kifejtette: hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a múzeumra, mint történelmi örökségünk gyűjteményére, de a Székely Nemzeti Múzeum a székely öntudat jövőt építő ereje, ahová azért jövünk, hogy feltöltődjünk, példát merítsünk és megtaláljuk a helyes utat egyénként és közösségként egyaránt.

Brendus Réka a nemzetpolitikai államtitkárság főosztály vezetője

Amíg él és virágzik a múzeum, addig él és virágzik Erdélyben a magyar nemzet

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntő beszédében felidézte a Székely Nemzeti Múzeumot alapító Cserey Jánosné Zathureczky Emilia cselekedetét, aki nem gyermekeinek hagyta ősi vagyonát, hanem abból múzeumot alapított. „Felajánlásának értékét mi értjük igazán, akik ma itt állhatunk a gyönyörűen felújított múzeum épületben, hiszen ez az épület és a benne lévő műtárgyak sokkal többről szólnak mint egy közgyűjtemény. A Székely Nemzeti Múzeum megújulása, anyagi és szellemi gyarapodása indikátora a mi sorsunknak a Kárpát-Medencében”, véli L. Simon László. Hozzátette: amíg él és virágzik ez az intézmény, addig él és virágzik szülőföldjén, Erdélyben a magyar nemzet is.

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Két új szemléletű kiállítással nyitott a Székely Nemzeti Múzeum

Az ünnepélyes múzeum megnyitón emelkedett pillanatokat okozott Petrás Mária népdalénekes és zenekara, akinek dalba foglalt imáit állva tapsolta meg a közönség. Az újranyitott Székely Nemzeti Múzeum két új tárlattal fogadta a látogatókat. Tóth-Bartos András történész tartott tárlatvezetést a Géniuszok a hősök mögött című kiállításban, amely a háromszéki önvédelmi harc megszervezését újszerűen mutatja be, illetve a Mérföldkövek című tárlaton, amely a múzeumalapítástól napjainkig villant fel egy-egy érdekességet a 150 éves közgyűjtemény életéből. A dendrológiai parkká alakított múzeumkertet Herczeg Ágnes tájépítész ismertette.

Petrás Mária és zenekara

A következőkben a Székely Nemzeti Múzeum keddtől péntekig, naponta 9 és 16 óra között, illetve szombaton és vasárnap 9 és 14 óra között várja a látogatókat. A legnagyobb határon túli magyar közgyűjteményről a www.sznm.ro oldalon találnak részletes információkat.