Háromszéken a lakosság 45 százaléka él városon és 55 százalék vidéken, de a városiak is ezer szálon kötődnek a vidékhez ezért kiemelt cél, hogy a falvakon élők életminősége megközelítse a városi életminőséget, fogalmazta meg Tamás Sándor.

A háromszéki önkormányzat az elmúlt tíz évben társfinanszírozta a falusi kultúrházak, iskolák, sportlétesítmények, orvosi rendelők, könyvtárak, ifjúsági terek, tűzoltószertárak, játszóterek, orvosi rendelők felújítását és felszerelését, illetve az első iskolatáska és az after school programokat.

Tamás Sándor szerint ezekhez pályázati formában adtak pénzt a helyi önkormányzatoknak, azzal a feltétellel, hogy a megyei tanács által biztosított pénzhez még legalább ugyanannyit hozzátesznek saját forrásból. Ebben a rendszerben az elmúlt tíz évben a háromszéki önkormányzat 3 millió eurót költött falufejlesztési programokra és 3 millió eurónál többet tettek hozzá a vidéki önkormányzatok.

meleg ebéd

Ezt a csomagot idén három új programmal bővítik, jelentette be Tamás Sándor, aki szerint elindítják a vidéki fogászati rendelők, illetve az állatorvosi rendelők felújítási és felszerelési programja, valamint a vidéki iskolák étkezőinek kialakítási programja. Ez utóbbira azért van szükség mert a megye 19 iskolájában 4763 diák számára működik meleg ebéd program de ezek közül 17 falusi iskolának nincs ebédlője, ahol meg tudják oldani a tanulók étkeztetését.