Tavaly a háromszékiek átlag 3.687 lejt kerestek és tavalyelőtthöz képest 11,5 százalékkal nőtt az átlagbér, derült ki a statisztikai hivatal adataiból. Ez szerint az ország 41 megyéje és a főváros rangsorában Háromszék a 24. helyen van. A statisztikai adatok szerint Kovászna megyében tavalyelőtt nettó 3.307 lej volt az átlagbér, ami tavalyra 380 lejjel emelkedett.

Az országban a legmagasabb átlagfizetések Bukarestben, illetve Kolozs, Temes, Szeben, Ilfov, Maros és Brassó megyékben vannak, míg a legalacsonyabbak Krassó-Szörény, Vâlcea, Hunyad, Vrancea és Teleorman megyékben.

Édler András | Fotó: Kovács Zsolt

Édler András a Kovászna megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke rámutatott: a térség gazdasági szerkezete is befolyásolja a bérek színvonalát. Háromszéken a cégek 90 százaléka mikrovállalkozás, ahol általában alacsonyabbak a bérek mint a nagyvállalatoknál.

Ugyanakkor a statisztika torzít mivel sok vállalat, nagy bevásárlóközpont, bankok székhelye máshová, főként Bukarestbe van bejegyezve, és a háromszéki alkalmazottaik bérét is a székhelyük szerinti településhez rendelik hozzá az átlagbérek kiszámításánál.

Másrészt a fizetések nem mindig tükrözik az életszínvonalat, hiszen a nagyvárosokban ugyan magasabbak a bérek ám nagyobbak az ott lakók kiadásai, magasabbak a bérleti díjak és szolgáltatások árai is, fogalmazta meg Édler András.