Sepsiszentgyörgy történetének eddigi legnagyobb, 330 millió lejes költségvetéséből gazdálkodott tavaly és idén is ehhez hasonló összeggel terveznek, mondta mondta Antal Árpád. A polgármester szerint a háromszéki megyeszékhely önkormányzata pénteken fogadja el a 332 millió lejre tervezett büdzsét, amelyből 171 millió lejt városfejlesztésre költenek, 163 millió lejt pedig a városháza, az alárendelt intézmények és a közszolgáltatások működtetésére.

Antal Árpád szerint amióta polgármester, két szempont szerint vezeti a várost: egyrészt egyensúlyban tartják az infrastrukturális fejlesztéseket és a közösségépítést, másrészt, hogy a lakók adójából csak működtetik, viszont máshonnan szerzett pénzből – uniós pályázatokból, román és magyar kormányforrásokból – fejlesztik a várost.

Sepsiszentgyörgy költségvetésének változásai: 2007-ben még 79 millió lejből gazdálkodtak, 2023-ban már közel 330 millió lejre nőtt a rendelkezésre álló pénz

A városfejlesztésre költhető pénzek forrását érzékeltetve a polgármester rámutatott: tavaly a sepsiszentgyörgyiek összesen 9,5 millió lejt fizettek be épület, terület és jármű adóként. Ez az összeg tehát kevesebb mint 3 százaléka annak a 330 millió lejnek, amit az elmúlt évben főként európai uniós pályázatokból és kormánytól érkező pénzekből megvalósított az önkormányzat.

Több beruházás idén fejeződik be és sok másikat ebben az évben indítanak el

A Sláger Rádió érdeklődésére Antal Árpád elmondta idén átalakítják, bővítik és korszerűsítik az autóbusz rendszert és buszterminált építenek, nyáron átadják a város terelőútját, befejezik az Állomási tó átépítését és korszerűsítését, a szépmezői Ipari Parkban beruházások fejeződnek be és újak kezdődnek, a csendőr laktanya mellett és a volt tyúkfarm helyén tömbházlakások építése kezdődik, idén több tömbház hőszigetelése és számos iskola és óvodaépület korszerűsítése indul el, folytatják a közvilágítás modernizálását.

Hamarosan megnyitják a Szemerja negyedi Skate parkot, a Sepsi Aréna szomszédságában elkezdik a Jégcsarnok építését, vele szemben elkezdődik a Sapientia egyetem campusának építése. A volt Dohánygyár egyik épületében elkezdődik a Kommunizmus Múzeumának kialakítása, folytatják az egykori Nemzeti Bank helyére tervezett Design Bank nevű kreatív központ kialakítását. Idén kiválasztják a kivitelezőt az egykori Bodok hotel lebontására és ezzel párhuzamosan nemzetközi tervpályázatot hirdetnek a Bodok szálló helyére tervezett Kulturális Központ megtervezésére, amit a magyar kormány támogat, sorolta az idénre tervezett nagyobb beruházásokat Antal Árpád.

A város idénre tervezett 332 millió lejes költségvetéséből 35,8 millió lejt költenek oktatásra, 3,9 millió lejt egészségügyre, 41,6 millió lejt kultúrára, szabadidős tevékenységekre és egyházakra, 48 millió lejt pedig szociális támogatásra költenek. Sepsiszentgyörgy önkormányzatának gazdasági intézkedéseire is jelentős összeg, 105,6 millió lej van előirányozva. A város közszolgáltatásaira idén 33,7 millió lejt-, közbiztonságra 4,9 millió lejt-, különböző szolgáltatásokra és lakhatásra 60,5 millió lejt javasolnak, ebből több mint 47 millió lejt lakásépítésre költenek az idei büdzséből.

Meg kell változtatni azt, hogy „a fővárosnak van országa, nem az országnak fővárosa”

Romániát évek óta úgy működtetik, hogy nem az országnak van fővárosa hanem a fővárosnak van országa. Kiszipolyozzák az ország pénzét azért, hogy Bukarest fejlődhessen”, állapította meg Antal Árpád. Hozzátette: az RMDSZ évek óta azon dolgozik, hogy megváltozzon ez az agyonközpontosított rendszer és az ország többi része is megkapja ami neki jár, amit befizet a központi költségvetésbe.

Aránytalanul fejlődő Románia | Illusztráció Antal Árpád tanulmányából

„Volt az RMDSZ-nek akkora a politikai ereje, hogy sikerült úgy alakítani a pénzek visszaosztásának rendszerét, ami Háromszéknek is kedvező”, mondta Antal Árpád aki szerint ilyen a személyi jövedelemadó 6 százalékának visszaosztási rendszere, amiből az elmúlt 5 évben 72,8 millió lej került Sepsiszentgyörgyre. A másik szintén RMDSZ által kitalált és megvalósított rendszer a személyi jövedelemadó 2 százalékának visszaosztása olyan városoknak, amelyek saját színházat, operát és filharmóniát tartanak fenn. Ebből az elmúlt 3 évben 38,7 millió lej került Sepsiszentgyörgyre. Emellett szintén az RMDSZ politikai erejének köszönhetően amióta polgármester Sepsiszentgyörgy a kormány tartalékalapjából 86,3 millió lejt kapott, sorolta Antal Árpád.

Ennek az elmúlt években szerzett mintegy 200 millió lejnek köszönhetően Sepsiszentgyörgy önkormányzata megengedhette magának, hogy a helyi kis és középvállalkozásoknak visszafizesse az ingatlanadójuk egyharmadát, így a program indítása óta 11,7 millió lejt juttattak vissza sepsiszentgyörgyi cégeknek.

Másrészt a város a törvény által megengedett minimális szinten tudja tartani a magánszemélyek ingatlanadóját. Ha ugyanis a törvény által megengedett maximum adót határozták volna meg, akkor a sepsiszentgyörgyiek a jelenleginél 6,5-ször nagyobb adót kellene fizessenek. Ez 2016 és 2023 között 160 millió lejes bevételt jelentett volna a városnak. Erről az összegről viszont lemondott az önkormányzat mert más forrásokból tudta pótolni az összeget és fejleszteni a várost, mondta Antal Árpád.