Sepsiszentgyörgy 17 közlekedési csomópontján és népszerűbb pontjain szerelték fel a közösségi kerékpármegosztó állomásokat, ahová 230 biciklit és 12 triciklit helyeznek el. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tájékoztatása szerint az európai uniós pályázatból létrehozott közbringa rendszert nyár elején helyezik üzembe.

A bicikliket bármely dokkolóból ki lehet kölcsönözni és célba érkezéskor a legközelebbi gyűjtőállomáson lehet letenni. A közbringa rendszer által éjjel-nappal hozzáférhetnek biciklikhez vagy triciklikhez akik a könnyen és gyorsan szeretnének eljutni város egyik pontjából a másikba, vagy akiknek nincs saját biciklijük.

közbringa dokkolók a Sepsi Aréna előtt

A közösségi kerékpármegosztó rendszerek egyre népszerűbbek szerte a világon, hiszen használatuk olcsó és egyszerű, mivel ezek fenntartási költségeket nem a használó fizeti, nem kell a saját biciklit felcipelni a tömbházak emeletére és nem kell javításukra költeni, is kölcsönözhető bringák mindig kéznél vannak és használatukkal elkerülhetik a forgalmi dugókat is.

A sepsiszentgyörgyi közbringa rendszert a városi mobilitási terv részeként, uniós alapokból helyezik üzembe. Ennek a projektnek a részeként épül az Olt folyó gátján a Sepsi Arénától Kilyénig tartó 7 kilométeres kerékpárút és a csendőrlaktanya közelében az új híd, amelyen gyalog vagy biciklivel lehet az iparnegyedből a városközpontba jutni.

Megvilágított bicikliút | Fotó: Antal Árpád Facebook oldala

Szintén a városi mobilitási terv keretében 12 elektromos autóbuszt vásároltak, amelyből tavaly decemberben már 5 új járművet üzembe helyeztek, ezek szállítják az utasokat a sepsiszentgyörgyi járatokon, de Szépmező, Kilyén és Szotyor fele is. A régi buszokat fokozatosan új, kényelmes és kevésbé környezetszennyező járművekre cserélik, hiszen hamarosan üzembe áll a 12 elektromos buszból álló teljes flotta.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat bejelentette, hogy további 12 elektromos autóbuszt vásárolnak az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében, amelyekkel megvalósulhat a rég óta várt elképzelés, hogy a városi tömegközlekedést kiterjesztik a megyeszékhellyel szomszédos településekre is.