A pályázati forrásokból beérkezett pénzeknek köszönhetően tavaly a város történetének eddigi legnagyobb költségvetéséből gazdálkodott Sepsiszentgyörgy. Az elmúlt esztendőben 330 millió lejből gazdálkodott az önkormányzat, idén is ehhez hasonló összeggel, 332 millió lejes bevétellel tervezik a büdzsét, mondta Antal Árpád polgármester.

Minden 1 lejnyi helyi adóhoz 10 lej pályázati pénzt tettek hozzá

A költségvetési keretszámok önmagukban nem mondanak semmit, látni kell azt is, hogy honnan származnak, mondta Antal Árpád, aki szerint mindig az a cél, hogy a várost hazai és uniós pénzforrásokból fejlesszék nem a helyiek adójából, amiből egyébként nem is lehetne.

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere | Fotó: Kristó Gothárd Hunor
Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A városfejlesztésre költhető pénzek forrását érzékeltetve a polgármester rámutatott: tavaly a sepsiszentgyörgyiek összesen 9,5 millió lejt fizettek be épület, terület és jármű adóként. Ehhez képest az önkormányzat 100 millió lejt hívott le pályázati forrásokból, vagyis a sepsiszentgyörgyiek által befizetett minden 1 lejnyi adóhoz 10 lejnyi pályázati pénzt hívtak le.

Ezeket a pénzforrásokat nem a Mikulás hozza és nem is az unió ajándékozza, hanem az önkormányzatok közt zajló kőkemény versenyben kell megszerezni”, szögezte le Antal Árpád, aki szerint a polgármesteri hivatal alkalmazottai megfeszített munkát végeznek, hogy megírják a pályázatokat, lebonyolítsák a közbeszerzéseket a tervezésre és kivitelezésre majd megszervezzék a fejlesztési munkálatok kivitelezését.

Sepsiszentgyörgy energiafüggetlenségre törekszik

Idén nem lesznek olyan jellegű infrastrukturális munkálatok, amelyek nagy felfordulással járnak a városban, mondta Antal Árpád, aki szerint olyan beruházásokat terveznek, amelyek által a város ellenállóvá válik a válságokkal és külső sokkokkal szemben. Ebben az esztendőben számos olyan beruházás lesz, amely növeli a város saját energiatermelési kapacitását, másrészt a hőszigetelési programok által csökkentik a tömbházak energia szükségletét.

Sepsiszentgyörgyi lakónegyed madártávlatból

A polgármester emlékeztet, hogy a városnak van már egy villanyáramot termelő napelem parkja, amely hozzájárul az energiaszámlák csökkentéséhez. Az újabb beruházásokkal a jelenlegi áramtermelő kapacitást szeretnék megtízszerezni és így fedezni a városháza, az alárendelt intézmények és a közszolgáltatások energia szükségletét. Emellett idén három pályázati forrásból származó pénzekből kezdik el számos tömbház hőszigetelését.

A következő 3 évben 500 millió lejnyi már megnyert pályázati pénzt hívnak le

Antal Árpád szerint Sepsiszentgyörgy önkormányzata országos szinten kiemelkedően teljesít az egy főre visszaosztott pályázati pénzek terén. Több mint 500 millió lejre van aláírt finanszírozási szerződés több fejlesztési beruházásra, amiket 2026-ig kell megvalósítani. A következő három évben elkölthető hazai és uniós forrásból származó pénzek akkora összeget tesznek ki mint a sepsiszentgyörgyi polgárok által 50 évnyi épület, terület és jármű adója, mondta a polgármester.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idei költségvetés tervezetét ITT lehet tanulmányozni és véleményezni, hogy mire költsön a város. Antal Árpád szerint várhatóan február közepén fogadják el a város idei büdzséjét.