A sepsiszentgyörgyiek többsége szorgosan eltakarítja a havat a portája előtti járdaszakaszon, mert szeretik ha rend van körülöttük, állapította meg Hadnagy István a helyi rendőrség vezetője, aki szerint vannak viszont félreértések, hogy mikor és miként kell eltakarítani a havat. Ezen a télen egyelőre senkit nem büntettek a hóhányás elmulasztása miatt.

Hadnagy István arra hívja fel a sepsiszentgyörgyiek figyelmét, hogy a helyi önkormányzat döntése értelmében mindenki a saját portája előtti szakaszért felel, ez tehát érvényes a magánszemélyekre akik magánházuk, vagy tömbházuk előtti járdaszakaszon kell eltakarítsák a havat és a jogi személyek a székházaik, üzlethelyiségek előtt kell hótalanítsák a járdát.

A helyi rendőrség vezetője szerint a lakótársulások dönthetnek arról, hogy egy erre szakosodott céggel kötnek szerződést, aki karban tartja a hozzájuk tartozó közterületet, vagy pedig megszervezik a lakók között és maguk oldják meg a hó eltakarítását. A lényeg, hogy a felgyülemlett hó ne jelentsen veszélyt a gyalogosan közlekedőkre.

Hadnagy István ugyanakkor pontosított, hogy a hó eltakarítása nem azt jelenti, hogy a járda „fekete” kell legyen, hanem azt, hogy az adott járdaszakaszt járhatóvá kell tenni. Másrészt a polgároknak nem kell havazáskor azonnal nekilátniuk a hóhányásnak, hiszen pár perc alatt újra hó lepi be a járdát. Az ellenőrzéssel megbízott helyi rendőrség azt is figyelembe veszi, hogy a lakók dolgoznak, tehát munkaidőben nem is tudnak azonnal nekilátni a hólapátolásnak.

A hóeltakarítást ellenőrző helyi rendőrök minden esetben alaposan mérlegelik a helyzetet mielőtt valakinek felszólítást vagy büntetést állítanak ki. Idén egyébként még nem is került sor ilyen helyzetre, fejtette kis Hadnagy István. Hozzátette: az elmúlt télen 37 esetben intézkedett a helyi rendőrség a hótakarítás elhanyagolása miatt: 27 magánszemély és 10 jogi személy ellen. Tavalyelőtt télen pedig 21 magánszemély kapott pénzbírságot, 6 pedig figyelmeztetést, jogi személyek esetében 7 figyelmeztetést és 3 büntetést állítottak ki a helyi rendőrök.

Hadnagy István arra figyelmezteti a sepsiszentgyörgyieket, hogy a járdáról elhányt vagy összesepert havat tilos az úttestre dobni, hiszen az zavarja a közlekedő járműveket. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat erre vonatkozó határozata értelmében a havat a járdán kell összegyűjteni, olyan módon, hogy az ne zavarja a gyalogos forgalmat sem.