Meglepődve és felháborodva vették tudomásuk Kovászna városban és Zágonban, hogy a Legfelsőbb Bírói Tanács minden előzmény nélkül a Bodzafordulói Bíróság területi illetékességébe utalta Kovászna Várost és Zágont. A két orbaiszéki település mindeddig a Kézdivásárhelyi Bíróság körzetébe tartozott.

Kovászna város polgármestere, Gyerő József rámutatott: ezzel egy jól bejáratott állapotot szüntettek meg, megnehezítve 15 ezer polgár hozzáférését az igazságszolgáltatáshoz. Egyrészt Kovászna város és Kézdivásárhely között 19 kilométer a távolság, míg Bodzafordulóig ennek a duplája, tehát az útiköltség és az időráfordítás is sokkal több, ha a kovásznaiak Bodzafordulón kell intézzék a peres ügyeiket. Másrészt csorbul az anyanyelv-használati jog is, hiszen a kézdivásárhelyi bíróságon dolgoznak magyar nyelven beszélő alkalmazottak, hívta fel a figyelmet az elöljáró.

A kovásznai polgármester a korábbi rendszer visszaállítását kéri és álláspontjáról értesítette Florin Cîțu miniszterelnököt, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest, Ion Stelian igazságügy miniszert, az RMDSZ politikusokat és a Kovászna megyei ügyvédi kamarát is. Mindezt nyomatékosítva aláírásgyűjtésbe is kezdtek, hogy ezáltal is kifejezzék a közösségi akaratot, hogy meggyőzzék az illetékeseket rossz döntésük átértékelésének szükségességéről!

Gyerő József közösségi oldalán közölte, hogy az aláírási íveket eljuttatták azokba a kereskedelmi egységekbe, melyek vezetői vállalták a kezdeményezés felkarolását. Emellett a Kovászna városi polgármesteri hivatal székhelyén, a városi RMDSZ székházában is alá lehet írni a nyilatkozatot. Hasonló aláírásgyűjtés indult Zágonban is, ahol a kezdeményezést felkarolták a helyi tanácstagok, az RMDSZ választási listáján szereplőket és a román pártok tisztségben lévő képviselői is, számolt be Kiss Gusztáv polgármester, aki szerint az ívek aláírhatók a polgármesteri hivatal iktatójában, valamint a zágoni üzletekben is.