A Kovászna megyei ügyészség büntetőeljárást indított a rendőr ellen, aki kedden vadászpuskával lövöldözött szomszédjára. A vádhatóság szerdán, közleményben erősítette meg azt az általunk is közölt értesülést, hogy Pákéban egy rendőr többször rálőtt szomszédaira. A gyanúsítottat jelenleg a kórházban ápolják mert értesülések szerint az eset után öngyilkosságot kísérelt meg.

A Kovászna megyei ügyészség tájékoztatása szerint a rendőr ellen gyilkossági kísérlet, magánlaksértés, fenyegetés, tiltott fegyverhasználat és rongálás miatt nyomoznak. Mint arról beszámoltunk a Kovászna városban dolgozó, és a szomszédos Pákéban élő rendőr kedden behatolt a szomszédjai udvarára és az általa törvényesen birtokolt vadászpuskával két lövést adott le az 54 éves Vida Csabára, akit kezén sebesített meg.

Vida Csaba | fotó: Bodor János / Háromszék

A sértett és felesége a lakásukba menekültek, ekkor a rendőr betörte az ablaküveget és betört a házba. A házaspár ekkor az udvarra menekült, ahol a gyanúsított földre teperte a szomszédasszonyát. Sajtóértesülések szerint ezek után a rendőr Kovászna városba ment és öngyilkosságot kísérelt meg, ezért a városi kórházban ápolják.

A rendőr ellen belső vizsgálat indult és megszüntették fegyverviselési jogát

A háromszéki rendőrség csak a helyi sajtó többszörös próbálkozására, egy nap elteltével volt hajlandó reagálni az esetre. Közleményük szerint „az érintett személy jogainak védelme és az átlátható, nyilvános kommunikáció közötti egyensúly biztosítása érdekében” annyit közölhetnek, hogy a megyei rendőrparancsok elrendelte a belső ellenőrzési eljárást és ezzel egyidejűleg megszüntették az érintett rendőr fegyverviselési és használati jogát. A nyomozást pedig az ügyészség irányítja.

A háromszéki rendőrség sajtóosztályának tájékoztatása szerint a lövöldözésben érintett rendőr 2002 óta a Kovászna megyei rendőrség alkalmazottja és a rendőrügynökök (agent de poliție) testületének tagja. Legutóbbi szakmai értékelésére tavaly február elején került sor, illetve rendszeresen pszichológiai értékelésen vett részt, ám szakmai és pszichológiai értékelésének eredményeit nem közlik mivel azok személyes adatoknak minősülnek, áll a közleményben.

A címlapfotó: illusztráció | Pexels