Tavaly látszólag bizakodóbbak voltak a háromszékiek, ugyanis miközben a hazai megyék többségében csökkent a vállalkozói hajlandóság, addig Kovászna megyében enyhén nőtt a cégalapítási kedv, derült ki az Országos Cégbíróság (ONRC) által közölt, az év első 11 hónapjára vonatkozó statisztikai adatokból.

E szerint Kovászna megyében tavaly január és november időszakban többen indítottak saját vállalkozást (kft.) vagy váltottak ki egyéni vállalkozói engedélyt (PFA, II) mint 2022 ugyanebben a periódusában. Ugyanakkor tavalyelőtthöz képest csökkent a felszámolt és csődbe ment cégek száma is. Édler András a kereskedelmi kamara elnöke viszont azért aggódik mert az idén életbe lépett adóügyi változások miatt rossz irányt vehet a háromszéki gazdaság.

Többen vállalkoztak mint ahányan felhagytak a vállalkozásukkal

Tavaly január és november között Háromszéken összesen 901 új vállalkozást jegyeztek be, amiből 350 kft. a többi pedig egyéni vállalkozás (PFA, II). Ez 3,92 százalékkal több mint egy évvel korábbi periódusban volt. Eközben tavaly a hazai a megyék többségében csökkent a vállalkozási kedv, országos szinten 4,28 százalékkal kevesebb új vállalkozást jegyeztek be mint egy évvel azelőtt.

Amellett, hogy enyhén nőtt az új cégbejegyzések száma, biztató az is, hogy Háromszéken csökkent a felszámolt vagy csődbe ment vállalkozások száma. A cégbíróság adatai szerint tavaly novemberig 434 vállalkozást töröltek a cégjegyzékből, ami 18,27 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban volt. Ugyanakkor tavaly január és november között 21 cég ellen indult csődeljárás, ami 25 százalékkal kevesebb mint tavalyelőtt.

Édler András | Fotó: Kovács Zsolt

Az idei adómódosítások miatt sokan visszaadják vállalkozói engedélyüket

Bár a statisztikák szerint tavaly Háromszéken emelkedett a vállalkozói kedv, ennek okaira nem talál magyarázatot Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: a tavalyi új cégbejegyzések enyhén jobbak mint egy évvel korábban voltak, ám nem érzékelhető emelkedő trend a megye gazdaságában, amely értékelése szerint az országos átlaghoz igazodik.

Édler András aggodalmát fejezte ki, hogy az idén életbe lépett adóügyi változások miatt rossz irányt vehet a háromszéki gazdaság, amelyre az jellemző, hogy több mint 90 százalékban mikrovállalkozások alkotják, amelyeket rendkívül negatívan érintenek a januártól életbe lépett adózási szabályok. Ezekben a napokban sokan keresik fel a kereskedelmi kamarát azzal a szándékkal, hogy visszaadják vállalkozói engedélyüket, mondta Édler András, aki szerint ennek mértékét majd csak később fogjuk meglátni, amikor a cégbíróság közzéteszi az idénre érvényes statisztikáját is.

Férfiak uralják a háromszéki vállalkozói társadalmat

A cégbíróság adatai szerint a 6888 aktív háromszéki cégnek összesen 10.283 tulajdonosa van. Nemek szerinti lebontásban a háromszéki vállalkozói társadalom 64,41 százaléka férfi és 35,59 százaléka nő.

A háromszéki cégtulajdonosok életkorát tekintve a vállalkozók közel fele (48,25%) 30 és 49 év közötti. Szinte ugyanekkora arányban (44,94%) képviseltetik magukat az 50 év fölötti cégtulajdonosok. Ezzel szemben a háromszéki vállalkozói szféra csupán 6,81 százalékát teszik ki a 29 év alatti fiatalok, akik közül szám szerint alig 700-an vállalkoznak.