A munkaadók, karácsonyra legtöbb 300 lejes adómentes prémiummal hálálhatják meg alkalmazottaik munkáját – hívja fel a figyelmet Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó emlékezteti a vállalkozásokat, hogy az adóügyi törvény lehetőséget ad arra, hogy a fizetésen túl adómentes ajándékokkal is ösztönözzék alkalmazottaikat.

A szakértő szerint tavalytól, évente négy alkalommal – karácsonykor, húsvétkor, nőnapon és gyereknapkor – lehet, alkalmanként legtöbb 300 lej értékben adómentesen ajándékozni az alkalmazottakat és azok gyerekeit. Ez azt jelenti, hogy évente összesen 1200 lej értékben lehet jutalmazni az alkalmazottakat.

Debreczeni László adószakértő | Fotók: Kristó Gothárd Hunor
Debreczeni László adószakértő | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Debreczeni László hozzátette: a figyelmességet adhatják pénzösszegben, élelmiszer-vásárlási utalványban vagy egyéb tárgyi ajándék formájában is. Nyilván ez az adómentes prémium nem kötelező a munkaadók számára, hanem lehetőség, hogy meghálálják alkalmazottak munkáját.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő korábban rámutatott: a béren kívüli adómentes juttatások, mint a kiszálláspénz, az ebéd vagy ebédjegy, a szolgálati lakás, az üdülési támogatás, a fakultatív nyugdíj-hozzájárulás, a magán-egészségbiztosítás, illetve a távmunka-támogatás a harmadik helyen vannak a munkavállalók elvárásai között, éppen ezért érdemes élni a törvény által biztosított lehetőségekkel, és ilyenekkel ösztönözni az alkalmazottakat.