Ismét városba bejáró medvére „vadásznak” Sepsiszentgyörgyön, ahol a napokban elaltatott medve helyét azonnal átvette egy másik. Antal Árpád polgármester arról tájékoztatott, hogy a Millenium utca környékére bejáró medvét hétvégén befogták és mivel agresszív volt elaltatták. A környéken élők nem sokáig érezhették magukat biztonságban, hiszen azonnal megjelent egy másik medve, amelyet most megpróbálnak befogni.

Antal Árpád szerint a szombaton befogott medve egyértelműen beazonosítható volt a vállán lévő fehér foltról és a térfigyelő kamerák rögzítették amint rendszeresen bejárt a városba, illetve hogy viselkedése agresszív volt. Helyét hétfőn egy másik medve vette át, a polgármester által vezetett bizottság most ennek a példánynak a befogásán dolgozik.

Medvecsapda Sepsiszentgyörgy határában

“Egyértelműen érzékelhető, hogy növekszik a medveállomány, ezt még a sötétzöldek sem vitatják. Mivel nem férnek el természetes élőhelyükön, a megoldás az ha szabályozzák a medveállomány számát”, fogalmazta meg Antal Árpád. Kifejtette: büszke arra, hogy Székelyföldön a medve szimbólummá vált, viszont a medvének az erdőben a helye, mert nem növeli a faj presztízsét ha a medve az útszélen koldul, településeken sétál, ha a kertekben zabálja a szilvát, illetve autó vagy vonat által elütve fekszik.

Antal Árpád egyébként visszásnak tartja, hogy szociológus végzettségű polgármesterként éjszakánként jelen kell legyen amikor a szakemberek a városba bejáró medve befogásán dolgoznak, hogy dönthessen az állat sorsáról. A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint a kialakult helyzet oka, hogy a központi hatóságok több mint 6-7 éve nem hozták meg a szükséges döntéseket, ellehetetlenítve az ember és a medve együttélését.

Borítókép: illusztráció