Nem oldja meg az adócsalás problémáját, nem életszerű és megbonyolítja a vállalkozók életét a készpénzhasználat korlátozásról szóló kormányrendelet, aminek kivétel nélküli eltörlését követeli a háromszéki vállalkozások nevében Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint számos vállalkozó kereste meg panaszával, hogy nem értik a kormány intézkedésének lényegét, hiszen az adócsalást, a feketézést nem szünteti meg ám a jóhiszeműeket büntethetővé teszi.

Az általános felháborodás és a nem életszerű előírások miatt visszakozni kényszerült a kormány a készpénzhasználat korlátozása kapcsán. Marcel Ciolacu miniszterelnök keddi bejelentése szerint felülvizsgálják a készpénzfizetés korlátozására vonatkozó rendelkezéseket és két kivétellel visszavonják a készpénzhasználatra vonatkozó szabályokat. Marad viszont az előírás miszerint a jogi személyek pénztárában lévő készpénzösszeg a nap végén nem haladhatja meg az 50.000 lejt, illetve az elszámolási előleget naponta 1000 lejre korlátozzák.

Büntethetővé válnak a korrektül tevékenykedő vállalkozások

Édler András a Sláger Rádió érdeklődésére leszögezte: a bejelentett enyhítés sem oldja meg a problémát. Például a cég beszerzőjét nem lehet majd 1000 lejnél több készpénzzel elküldeni áruért, ezt jelenti például az elszámolási előleg korlátozása. A napi 50.000 lejes kasszaplafon pedig sok cégnek meggyűjti a baját, időt, energiát és pénzt kell arra szánjanak, hogy a pénztárba összegyűlt összegeket például falvakról bevigyék a városi bankba.

Édler András | Fotó: Kovács Zsolt

Ha viszont ezt nem teszik meg, akkor akár egy év múlva is büntethetőek lesznek, olyan körülmények között is, hogy a készpénz bevételük törvényesen nyilván van tartva. Édler András szerint egy adóellenőrzéskor látszik, hogy egy adott napon a kasszában lévő összeg meghaladta az 50.000 lejt és ez esetben az adóhatóság utólag is elveszi annak a pénznek a 25 százalékát, ami indirekt adózást jelent.

A készpénzhasználat korlátozása nem oldja meg a feketézés problémáját

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint azért értelmetlenek a készpénz használat korlátozására vonatkozó törekvések mert azok nem szorítják vissza az adócsalást. Akik eddig feketén, tehát számla nélkül vettek el pénzt különböző szolgáltatásokért azok ezután is megteszik, viszont a korrektül és jóhiszeműen tevékenykedő vállalkozások úgy válnak büntethetővé, hogy bevételeiket törvény szerint nyilvántartják és adóznak utánuk.

Az a sejtés merül fel a készpénzkorlátozási törekvések kapcsán, hogy miután a bankokra különadót vetettek ki, cserébe a kormány a bankok fele irányítja a jelenlegi készpénz forgalmat, véli Édler András, aki szerint ha monopol helyzetbe hozzák a pénzintézeteket, akkor azok meg fogják emelni a kezelési költségeket és banki illetékeket, ahogyan annak már látszottak jelei az elmúlt napokban.

Beletörött a kormány bicskája a készpénz-korlátozásba

Az elmúlt napokban felborzolta a kedélyeket, hogy a kormány korlátozta a készpénzfizetéseket. A még érvényben lévő rendelet értelmében a jogi személyek közötti készpénzes kifizetéseket korlátozták ötezer lejről ezer lejre, míg a magánszemélyek 5 ezer lejig fizethetnek készpénzzel, azon túlmenően bankkártyás kifizetést vagy banki utalást kell igénybe venniük.

Bordás Attila | Fotó: Kovács Zsolt

A készpénz-mozgás valóban követhetetlen és a fekete-szürke gazdaság melegágya, mutatott rá Bordás Attila sepsiszentgyörgyi közgazdász. A LAM Mikrohitel igazgató helyettese a Sláger Rádiónak elmondta: a nagy tételben történő áfa-csalás, pénzmosás nem készpénzzel hanem kriptovalutában valósul meg, ami átláthatatlan és követhetetlen.

Bordás Attila szerint a lakosság jelentős része ragaszkodik, hogy bankjegyekben, kézben tartsa a jövedelmét. Ezt igazolja a Román Nemzeti Bank (BNR) legutóbbi kimutatása, amely szerint rekordszintre emelkedett a „párna alatt” tartott megtakarítások összege: ez országos szinten meghaladta a 65 milliárd lejt.

Másik akadály, hogy a lakosság 30-40 százalékának nincs folyószámlája és sokan, akiknek van bankkártyájuk, csak arra használják, hogy havonta egyszer elmennek a bankautomatához, és egy összegben kiveszik a beérkezett pénzt. További nehézséget okoz, hogy sok helyen nincs bankfiók, bankautomata, vagy a falusi boltban nem működik megfelelően az elektronikus pénztárgép, mert akadozik az internetszolgáltatás, sorolta az akadályokat Bordás Attila.