A kormány gyakorlatilag lebénítja az polgármesteri hivatalok tevékenységét, mivel egy rendelettel előírta, hogy év végéig nem szabad semmit vásároljanak vagy megjavítsanak, nem fizethetnek ki beruházásokat, programokat és nem szervezhetnek rendezvényeket.

Teljesen érthetetlen, hogy mire jó egy olyan kormányrendelet amely több problémát okoz mint amennyit megold, fogalmazta meg Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a kormány kapkodva és trükközve próbálja tartani az Európai Bizottság által megszabott 4,4 százalékos költségvetési hiánycélt, ellenkező esetben az ország elveszítheti az uniótól érkező pénzeket. Antal Árpád szerint ha év végén pénz marad az önkormányzatoknál az nem segíti az állami költségvetés hiányát, hacsak a kormány valamilyen trükközéssel el nem adja az Európai Bizottságnak, hogy a települések pénze levonható a deficitből.

A sepsiszentgyörgyi polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány az év végén visszaveszi az önkormányzatoknál maradt pénzeket, amit felmutat az Európai Bizottságnak majd január elején ezeket az összegeket ismét visszaadja a településeknek vagyis trükközéssel csökkenti az államkassza hiányát. Ugyanakkor az állam adóbevételeket veszít el azzal, hogy leállította a beruházásokat és kifizetéseket.

Antal Árpád szerint ekkora a gond | fotó: Kovács Zsolt

„Pénzügyminiszter szájából nagyobb hülyeséget nem hallottam mint amikor Marcel Boloș azt mondta, hogy év végén sok vécépapírt vásárolnak az önkormányzatok”, nyilatkozta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ez „igen komoly érv” a megszorító intézkedések bevezetésére, hiszen mennyit tud az állam spórolni azzal, ha az önkormányzatok vécépapírt vásárolnak? Egyébként éppen a kormány az oka, hogy a polgármesteri hivatalok év végén például vécépapírt vásárolnak mert rettegnek, hogy év elején nem tudnak ilyent vásárolni míg nincs elfogadva az állami költségvetés, magyarázta a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

Antal Árpád szerint az igaz, hogy nagy az államkassza hiánya csakhogy az idei országos költségvetést a kormány fogadta el és már akkor sokan voltak akik figyelmeztettek, hogy a büdzsé nem realisztikus. Véleménye szerint abban bíztak, hogy Marcel Boloș pénzügyminiszter majd „kibulizza” az Európai Bizottságnál, hogy tekintsen el a 4,4 százalékos hiánycéltól csakhogy rosszul tárgyaltak és most kapkodva próbálják szinten tartani az államkasszát.

Sepsiszentgyörgyön 17 beruházást kell leállítani és programokat felfüggeszteni

Antal Árpád szerint leltárt készítettek arról, hogy milyen beruházásokat és programokat érint a tiltás. Ez szerint 21 nem uniós forrásból megvalósuló beruházás zajlik a városban, amelyből 4 esetben találtak valamilyen megoldást a folytatásra, így 17 beruházást átmenetileg leállítanak. Ezen kívül 20 olyan munkálat csúszik legalább egy negyedévet, amely a közbeszerzési vagy a műszaki terv elkészítésének fázisában van.

Sepsiszentgyörgy belvárosa
Sepsiszentgyörgy belvárosa | Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Mindezek mellett tilos az év végéig bármit is megjavítani a városban, illetve nem szabad rendezvényeket szervezni kivéve a december 1-i román nemzeti ünnepet és a december 31-i szilveszteri eseményeket, magyarázta a kormány döntésének hatásait Antal Árpád. Hozzátette: sajnálatos módon jövő év elejére halasztják a november 11-re meghirdetett Best Of Sepsi díjátadó gálát, illetve nem tudnak társ-finanszírozni más tervezett rendezvényeket. Például a Háromszék Táncegyüttes arról tájékoztatott bennünket, hogy csak részben tudják megszervezni a november közepére meghirdetett 33. Néptánc és Népzene találkozót.

Nem alaptalan a lakosság érzése, hogy az ország rossz irányba halad

Számos érthetetlen döntés születik Romániában, ebbe a sorba illeszkedik a hétfőn megjelent kormányrendelet fogalmazta meg Antal Árpád, aki szerint nem teljesen alaptalan a lakosság érzése, hogy az ország rossz irányba halad. Felidézte, hogy egy közvélemény kutatás szerint a romániaiak 67 százaléka véli úgy, hogy rossz irányba halad az ország. Ez a percepció a magyarlakta vidékeken még magasabb, mondta a polgármester, aki szerint legutóbbi felméréseik szerint a sepsiszentgyörgyiek közel 80 százaléka elégedetlen az ország fejlődésének irányával.