Sepsiszentgyörgy főterén, szombaton szolidaritási megemlékezést szervez az „Igazságot Lehelnek” nevű csoport. A gyülekezésen gyertyákat gyújtanak a 28 éves korában elhunyt Lorenzovici Lehel emlékére, illetve további aláírásokat gyűjtenek ahhoz a petícióhoz, amely a lehető legszigorúbb büntetést követeli arra a rendőrre, aki 2021 decemberében, részegen halálos balesetet okozott.

Az „Igazságot Lehelnek” nevű Facebook csoportban megfogalmazott felhívás szerint október 28-án, szombaton délután 4 órától a városközpontban szerveznek szolidaritási, csendes gyülekezést Lorenzovici Lehel emlékére. A kezdeményezők szerint az esemény helyszínén önkéntesek közvetlen aláírásokat gyűjtenek a petícióhoz, amelyet eddig mintegy 1600-an írtak alá online.

Bicsak László, az “Igazságot Lehelnek” Facebook-csoport egyik alapítója azt kéri, hogy jelezzék előre részvételi szándékukat a szombati utcai gyülekezésen, hogy a hatóságoknál jelenteni tudják a résztvevők számát. Ugyanakkor azt kérik a résztvevőktől, hogy szombaton vigyenek magukkal mécseseket vagy egy szál fehér virágot.

bíróság

Mint arról beszámoltunk, háromszéki közvéleményt felháborította a 2021 végén történt halálos baleset ügyében hozott alapfokú ítélet, amely 4 évnyi, hatósági felügyelet alatt töltendő, felfüggesztett büntetést szabott ki a részegen, halálos balesetet okozó rendőrre, aki – mint kiderült – jelenleg is a háromszéki rendőrségnél dolgozik.

A háromszéki közvéleményt kiemelten foglalkoztatja a halálos baleset utóélete. Amikor kiderült, hogy a rendőr felfüggesztett börtönbüntetést kapott, alakult nyilvános Facebook-csoport „Igazságot Lehelnek! Dreptate pentru Lehel” megnevezéssel. A kezdeményezők online petíciót indítottak, amelyben jelzik, hogy az alapfokon kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést indokolatlanul enyhének találják, a rendőr által elkövetett cselekmények súlyához képest.

„A civil társadalom nem érezheti magát biztonságban, ha éppen azok követik el a legsúlyosabb bűncselekményeket, akik az ő védelmükkel vannak megbízva” – áll a petícióban. Az aláírók azt kérik a fellebbviteli bíróságtól, hogy a törvény által előírt maximális, letöltendő börtönbüntetést szabja ki az elkövetőre, tekintettel arra, hogy a korábbi ítélet az elkövetett cselekmények súlyához képest indokolatlanul enyhe volt.

Mint arról beszámoltunk, 2021 végén, Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli kijáratánál, egy kanyarban, egy gépkocsi áttért az ellentétes sávra, és nekiütközött a szabályosan közlekedő autónak. A balesetben elhunyt a 28 éves vétlen sofőr. A szerencsétlenséget okozó gépkocsivezető is súlyosan megsérült, róla utólag derült ki, hogy rendőr, bár a baleset pillanatában nem volt szolgálatban. A rendőrtől a baleset után hozzávetőleg egy órával vett mintából kiderült, hogy 1,89 ezrelékes alkoholtartalom volt a vérében, míg egy újabb óra elteltével vett második vérmintában 1,5 ezrelék alkoholtartalmat mutattak ki.