Még mindig sok közterületen „felejtett” autó foglalja a parkolóhelyeket Sepsiszentgyörgyön. Hadnagy István a helyi rendőrség vezetője szerint azt tapasztalják, hogy az utóbbi 2-3 hónapban megnőtt a közterületen parkoló, láthatóan elhagyott autók száma ezért október elején ismét elszállítottak 6 járművet az utcákról.

Hadnagy István szerint ameddig Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat működtette a helyi roncsprogramot, szépen tünedeztek el az autók a közterületekről, amióta a programot országosan koordinálják, ez megváltozott. A helyi rendőrség vezetője azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a pár éve külföldről behozott, láthatóan rossz állapotú autók most jutottak olyan stádiumba, hogy a jármű értékét jócskán meghaladó összeget kellene költeni rájuk.

fotó: Sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség

„Az okok lényegében nem is számítanak, tekintettel arra, hogy a lakónegyedekben minden parkolóhely aranyat ér, igyekszünk mihamarabb összeszedni ezeket a járműveket”, fogalmazta meg a helyi rendőrség vezetője. Arról tájékoztatott, hogy ebben a hónapban 6 járművet emeltek fel és szállítottak a Városi Kertészethez. A tulajdonosok még jelentkezhetnek, ha vissza akarják kapni a kocsikat, ellenkező esetben viszont ócskavasként értékesíti ezeket a város.

Sepsiszentgyörgyön idén áprilisban 13 régóta közterületen „felejtett” autót gyűjtöttek be, júliusban pedig másik 11 autót szállítottak el a sepsiszentgyörgyi utcákról. Hasonló akciókra 2-3 havonta sor kerül, de lakossági bejelentésre is elszállítják a közterületet foglaló, gazdátlan járműveket. Hadnagy István magyarázata szerint a járművek akkor tekinthetők elszállíthatónak, ha látható módon nem mozdították meg őket hosszú ideje, nem rendelkeznek érvényes műszaki vizsgával (ITP) és a rendőrség felszólítása ellenére sem szállítják el a közterületről őket.

A sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség az autók szélvédőjén helyez el felszólítást, a tulajdonosoknak, akiknek 10 munkanap áll a rendelkezésre, hogy elszállítsák a közterületről a járműveket, ellenkező esetben a rendőrség teszi ezt meg. Az elszállított autókat 10 napig igényelhetik vissza a tulajdonosaik, nekik az elszállítás díját, illetve minden eltelt nap után 100 lej tárolási díjat kell fizetniük.

Hadnagy István szerint a parkolóhelyekre minden lakónegyedben kincsként tekintenek, ezért gondot jelentenek az elfelejtett autók. A helyi rendőrség rendszeresen kap bejelentést olyan járművekről, amelyek nehezítik a parkolást. Az elhagyott autókat a 0739-886.992 Whatsapp számon, illetve a 0800-800-767 zöld számon is lehet jelenteni.