Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármester Facebook-bejegyzésben történelmi pillanatnak nevezi és üdvözli Emmanuel Macron francia elnök csütörtöki bejelentését, miszerint Korzika autonómiát kap. „Mi székelyek is pontosan ezt szeretnénk! Pontosabban, hogy a román alkotmányban egy hasonló tétel szerepeljen, és maga a román állam hozza létre hasonló módon Székelyföld autonómiáját”, fogalmaz Antal Árpád.

Franciaország és Korzika történelmében új korszak kezdődhet azzal, hogy a sziget autonóm tartománnyá válik – jelentette ki csütörtökön Franciaország elnöke. Emmanuel Macron azt is közölte, hogy Korzika önrendelkezését belefoglalják a francia alkotmányba is.

A francia államelnök bejelentésére reagálva Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette: Korzika autonómiája mérföldkövet jelent az európai nemzeti kisebbségek tekintetében is. „Abban a Franciaországban, mely eddig mereven elzárkózott az autonómia minden formájától, a francia köztársasági elnök kihirdette a francia állam azon szándékát, hogy hat hónapon belül létrehozzák Korzika autonómiáját” – írta közösségi oldalán az RMDSZ-es városvezető.

Mint fogalmazott, ez azt jelenti, hogy a francia állam Macron szavai szerint „elismeri a korzikai közösség specifikus voltát, történelmi, nyelvi és kulturális tekintetben egyaránt”, valamint azt is, hogy ezt a francia alkotmányba belefoglalják. „Látjuk, hogyan alakul át Európa a szemünk előtt és azt jelzésértékűnek tartom, hogy az utolsó nagy nemzetállam is beadta a derekát abban a tekintetben, hogy elismeri a nemzeti közösségek autonómiaigényét” – írta Antal Árpád és hozzáteszi: Hajrá Székelyföld, hajrá székelyek!