Románia elveszítette az Európai Bizottság (EB) ellen indított pert, amellyel meg szerette volna akadályozni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiók létrehozása érdekében indított polgári kezdeményezést. Az Európai Törvényszék november 10-i ítéletében elutasította Románia keresetét, amely arra irányult, hogy az Európai Bizottság ne vegye nyilvántartásba az SZNT kezdeményezését.

Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke szerdai, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón arról felidézte, hogy Románia csak az aláírásgyűjtések megkezdése után két hónappal kezdett el pereskedni az ügyben, az ország számára elutasító ítélet szerdán született meg. Izsák Balázs arra is rámutatott, hogy európai polgári kezdeményezések kapcsán Románia már a negyedik pert veszíti el. Ezeket a vesztes pereket Románia eltitkolja a közvélemény elől, bár az állampolgároknak joguk van tudni, mire pazarolják az adólejeket, miközben az ország válságokkal küzd.

Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke | Fotók: Kovács Zsolt

„Kérdés, hogy ebből tanulnak-e valamit Románia kormányai és a román politikai osztály? Tanulnak-e valamit abból, hogy a presztízsveszteséggel Románia külpolitikai tekintélyét rombolják, és felébred-e bennük a szándék, hogy kilábaljanak a folyamatos válságból?”- tette fel a kérdést az SZNT elnöke.

Izsák Balázs ismételten hangsúlyozta: a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) célkitűzése Székelyföld területi autonómiájának elérése amit alkotmányos eszközökkel és párbeszéd útján akarnak megvalósítani. Az SZNT által indított polgári kezdeményezés a nemzeti régiók gazdasági emancipációját szolgálná ami Székelyföld esetében az autonómia felé vezet. Izsák Balázs rámutatott: közel 1,5 millió európai polgár támogatja a kezdeményezést amely azt kínálja Románia, Spanyolország, Olaszország, illetve az Európai Unió felé is: konfrontáció helyett válasszuk a fejlesztés, az építés útját.