Drasztikusan érinti a háromszéki vállalkozásokat a kormány által tervezett adómódosítás: egyharmaduk az eddigi adója háromszorosát lesz kénytelen befizetni az államkasszába. Ez a háromszéki gazdaság visszafejlődését eredményezheti, fogalmazta meg a Sláger Rádió érdeklődésére Édler András, aki emlékeztet, hogy már az év elején hozzányúltak a profitadóhoz, a járulékokhoz és szűkítették az egyéni vállalkozások adósávját, ezért is elfogadhatatlan a mikrovállalkozások sanyargatása.

Háromszék a mikrovállalkozások megyéje

A Kovászna megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint Háromszéken a mikrovállalkozások teszik ki a cégek több mint 90 százalékát. Ez a gazdasági szerkezet azért jó mert így több lábon áll a megye, erre hosszú távon lehet építeni, hiszen a mikro- és kisvállalkozások nem mennek sehova, működésüket a megyében képzelik el, miközben a nagyvállalatok bármikor továbbállhatnak.

Mint arról beszámoltunk a kormány megszorító intézkedéseinek egyik előírása szerint ha a mikrovállalkozások éves árbevétele nem haladja meg a 60 ezer eurót, akkor továbbra is 1 százalékos forgalmi adót fizetnek. Ha viszont éves árbevételük több mint 60 ezer euró, akkor már 3 százalékot kell befizessenek az államkasszába.

Több mint 1400 háromszéki kisvállalkozónak kell mélyebben zsebbe nyúlnia

Lassan nem érdemes vállalkozni, fogalmazta meg Édler András, aki szerint a mikrovállalkozásokra jelenleg még érvényes 1 százalékos forgalmi adó azt a célt szolgálja, hogy segíti a vállalkozói kultúra kifejlődését és hagyja a kis cégeket lehetőségük szerint növekedni. Ha az üzleti forgalom utáni adót 3 százalékra növelik az érzékenyen érinti a mikrovállalkozásokat. Ki fogja a túlméretezett államapparátust fenntartani, fogalmazta meg a háromszéki közgazdász.

Édler András a kereskedelmi kamara elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

A kereskedelmi kamara adatai szerint Kovászna megyében jelenleg 4925 mikrovállalkozás működik, összesen 7642 alkalmazottal. A tavalyi könyvelési mérlegük alapján 1439 Kovászna megyei mikrovállalkozásnak haladja meg éves árbevétele a 60 ezer eurót, így őket érinti érzékenyen a kormány intézkedése, ugyanis az eddigi adójuk háromszorosát kell befizessék az államkasszába. Ez egy mikrocég számára jelentős teher. Példaként: ha egy cég eddig negyedévenként 3000 lejt fizetett adóként, ezentúl már 9000 lejt kell befizessen.

Az állam olyan állásokat szüntet meg, amelyeket most sem kell fizetnie

Édler András elnöke sérelmezi, hogy a kormány most is csak kijelentések szintjén csökkenti az apparátusát, a be nem töltött állások megszüntetésével, aminek jelenleg sincs költség vonzata. Véleménye szerint a közszférában dolgozók egyharmadát le kellene építeni, ami egyrészt jelentős költségcsökkentést eredményezne, másrészt megoldaná a magánszféra munkaerő igényét is.

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint a multinacionális cégek megteszik azt, hogy ott fizetnek adót, ahol ez számukra előnyösebb és ez sok esetben nem Románia emiatt jogosnak tartja a nagyvállalatokat és bankokat célzó „szolidaritási adó” bevezetését.