Az elmúlt esztendőben robbanásszerűen megnőtt a háromszéki vállalkozások gazdasági teljesítménye, hívta fel a figyelmet Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének elemzése szerint az 5444 cég tavalyi összesített üzleti forgalma 38,96 százalékkal-, míg összesített nyereségük 45,67 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Alkalmazottaik száma viszont enyhén, 1,40 százalékkal nőtt.

A növekedés inkább köszönhető bürokráciának mint kiugró teljesítménynek

Édler András a forgalom és profit meglepően nagy növekedését több tényezővel magyarázza. Ezek legfontosabbika egy inkább bürokratikus lépés, mintsem kiugró üzleti teljesítmény. A rétyi fafeldolgozó mamutcég, a HS Timber Productions (korábbi nevén Holzindustrie Sweighofer) eddig fióktelepként szerepelt a megyében, de 2021 végén a vállalat székhelyét Háromszéken jegyezték be így tavalyi gazdasági adatai már a helyi gazdaságot erősítik. A kereskedelmi kamara elnöke arra mutatott rá, hogy a rétyi fafeldolgozó óriásvállalat egymagában Kovászna megye forgalmának 10%-át és a nyereségnek a 6%-át adja. A cég üzleti forgalma meghaladta az 1 milliárd lejt és profitja közel 70 millió lej, amivel azonnal Kovászna megyei toplistás cégek élére ugrott.

Édler András a kereskedelmi kamara elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki cégek összesített forgalmának és nyereségének nagyarányú növekedése továbbá azzal is magyarázható, hogy a megye második legnagyobb cége a sepsiszentgyörgyi Covalact tavalyi eredményei ismét megjelentek Háromszék gazdaságába. Egy évvel korábban ugyanis ezzel a vállalattal nem tudtak számolni, mivel későn tette le a 2021-es könyvelési mérlegét. Harmadrészt a Baróton bejegyzett, de üzleti tevékenységét inkább Brassó megyében végző Fabrica De Lapte Brasov Rt. viszont az egy évvel korábbihoz képest kilencszer nagyobb nyereséget könyvelt el. Édler András szerint a gazdasági növekedést továbbá befolyásolta a magas infláció és az árak általános növekedése, ezáltal az, hogy a cégek alacsonyabb áron beszerzett és készleten lévő árújukat megnövelt értéken tudták eladni.

Háromszék gazdasága számokban

Kovászna megyében 7547 cég működik ám közülük csak 5.444 vállalkozás adta le a tavalyi évi könyvelési mérlegét, így csak az ő teljesítményükkel lehetett számolni, mutatott rá Édler András. Hozzátette, mivel a háromszéki cégek negyede nem adott le mérleget feltehetően beszüntették működésüket vagy felszámolás alatt állnak. Háromszéken a vállalkozások 90 százaléka, szám szerint 4925 mikrovállalkozás, több mint 8 százalékot tesznek ki a kisvállalkozások, szám szerint 446 ilyen cég működik, emellett van 63 közepes vállalkozás és 10 nagyvállalat.

A kereskedelmi kamara által az üzleti forgalom, a nyereség és az alkalmazottak száma alapján készített elemzés szerint a gazdaságilag aktív 5.444 vállalkozás tavalyi üzleti forgalma 11,2 milliárd lej volt, szemben az egy évvel korábbi 8 milliárd lejes forgalommal. A cégek összesített bruttó nyeresége több mint 1,1 milliárd lej, szemben a 2021-ben megvalósított 786,5 millió lejes profittal. Az elemzésbe bekerülő háromszéki magánvállalkozások tavaly 26.490 alkalmazottat foglalkoztattak, egy évvel azelőtt 367 alkalmazottal volt kevesebb a magánszférában.

Pénz
Fizetés | Fotó: Kovács Zsolt

A termelékenységet vizsgálva az látszik, hogy Háromszéken a mikró és kisvállalkozások vannak az élen, hiszen ebben a kategóriában az egy alkalmazottra eső nyereség hozzávetőleg 10.000 euró volt. A közepes vállalkozások esetében 7.800 euró míg a nagyvállalkozások esetében 5.415 euró volt az egy alkalmazottra eső nyereség. Kovászna megyében a magáncégek majdnem fele (44%) Sepsiszentgyörgyön, azaz a megyeközpontban van bejegyezve, illetve a cégek kétharmada városon, míg egyharmaduk falun van bejegyezve.

Üzleti forgalom tekintetében, Kovászna megyében az ipar vezet, hiszen ez az ágazat a cégek összforgalmának a 42.58%-át valósította meg. Ezt követi a kereskedelem a forgalom 29.05%-val, a szolgáltatások 13.37%-al, az építkezés a megye össz forgalmának 6,2%-át teszi ki, a mezőgazdaság valósította meg az üzleti forgalom 4.99%-át, a turizmus tette ki a forgalom 2,32%-át és a kutatás-fejlesztés valósította meg a forgalom 1,49%-át. Abszolút értékben viszont minden ágazat növekedni tudott.

Ők a legnagyobb és legeredményesebb Háromszéki vállalkozások

Édler András szerint a 2022-ben legeredményesebb háromszéki cégek toplistájába 917 cég került be. Ők vannak a tevékenységi területekre (CAEN kód) lebontott toplista első három helyén. A háromszéki cégek toplistája tanulmányozható EZEN az oldalon.

Ahogy fentebb megjegyeztük, jelentős változás történt a legeredményesebb tíz vállalat toplistájában, hiszen a Háromszékre bejegyzett HS Timber Productions rétyi fafeldolgozó rögtön első helyre került úgy a forgalom (1,1 milliárd lej) mint a nyereség (69,4 millió lej) szempontjából is, de az 517 alkalmazottjával a megye munkaadóinak 4. helyét foglalja el.

Üzleti forgalom szempontjából Kovászna megye második legeredményesebb cége a Fabrica De Lapte Brașov 749 millió lejjel, míg nyereség szempontjából harmadik helyezett 31,2 millió lejes profittal, illetve 447 alkalmazottal a hatodik legnagyobb munkaadó.

Üzleti forgalom szempontjából a tízes lista többi helyezettje sorrendben a Dunapack, Bertis, Covalact, Nexxon, Walor, Zarah Moden, Hope Speed és Valdek. Kovászna megye 10 legnagyobb cége tavaly 3,6 milliárd lejes üzleti forgalmat valósított meg ami a megye összforgalmának 32,17 százalékát teszi ki.

A profit szerint második a Bálványos Resort, őt követi sorrendben a Fabrica De Lapte Brașov, a Combridge, Walor, Viastein, Imperial Hotel Management, Baumeister, HCR és a Bertis. Az első tíz legnyereségesebb háromszéki vállalkozás az elmúlt esztendőben 244,9 millió lejes profitot valósított meg, ami a megye cégei nyereségének 21,38 százaléka.

Kovászna megyében a legnagyobb munkaadónak számító magánvállalkozás az Autoliv, ám a cég nem Háromszékre van bejegyezve. Ezt a céget leszámítva az első tíz legnagyobb munkaadó 4356 személyt foglalkoztat, vagyis magáncégeknél dolgozók valamivel több mint 16 százalékát. A legtöbb alkalmazott (717) a Zarah Modennél dolgozik, őt követi a Bertis 573-, a Secuiana 519-, a HS Timber Productions 517-, a Ready Garment Technology 480-, a Fabrica De Lapte Brașov 447-, a Dunapack 303-, a sepsiszentgyörgyi Közüzemek 293-, a Tega köztisztasági vállalat 269- és a Zambelli Metal 240 alkalmazottal.

Díjazzák Háromszék legeredményesebb vállalkozóit

A háromszéki Kereskedelmi és Iparkamara hagyomány szerint megszervezi a Kovászna Megyei Vezető Vállalkozások Díjátadó Gáláját, amelynek idén október 5-én Sepsiszentgyörgy előpataki kijáratánál lévő Panorama Event Hall ad otthont. Édler András szerint elegáns de laza rendezvényre készülnek, amelyet művészeti előadásokkal tesznek színesebbé. Krisár Ildikó hárfa előadása biztosan emlékezetes marad majd, de a vizuális élmények kedvelőinek szintén maradandó emléket jelenthet a sepsiszentgyörgyi M Studio – Fire Flow című tűzzsonglőr előadása.

Panorama Event Hall | fotó: Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Az eseményen a kereskedelmi kamara által ingyenesen kiállított diplomát vehet át a 917 legeredményesebb cég tulajdonosa vagy vezetője, de a gála nem csak a díjazásról szól, hanem a vállalkozók közti kapcsolatépítést és kapcsolatápolást is támogatja gasztronómiai és italkülönlegességek fogyasztása mellett. Az eseményről részleteket ITT találnak.