Három nap alatt 118 programot kínált és 24.155 résztvevője volt a hétvégén második alkalommal megszervezett Sepsi Tabakó Fesztiválnak, ismertette hétfőn a gyárfesztivál keretszámait Varga Fruzsina. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a fesztivál főszervezője ugyanakkor reagált az éjszakai hangerőre vonatkozó lakossági panaszokra is és jövőre megoldást ígért erre a problémára. A híresztelésekkel ellentétben senki nem került kórházba.

Az egyedi helyszínen, az egykori sepsiszentgyörgyi Dohánygyár udvarán szervezett Sepsi Tabakó fesztiválnak több résztvevője volt mint a tavalyi első kiadáson és várhatóan kevesebb mint amennyien jövő évben lesznek, mondta Varga Fruzsina, aki szerint a pénteki és szombati nap volt az erősebb, amikor Dzsúdló és a Punnany Massif, illetve a Parno Graszt és a Tankcsapda voltak a húzónevek, ezek az előadók telt házas közönséget vonzottak.

Varga Fruzsina alpolgármester a fesztivál főszervezője | Fotó: Kovács Zsolt

A Sepsi Tabakó fesztivál szervezésén és lebonyolításán 240 önkéntes és 75 szervező dolgozott és a három műszakos „fesztigyár” 118 programot kínált, így délelőttönként, az első műszakban 29 szakmai előadást-, míg az esti és éjszakai műszakokban 55 zenei produkciót, köztük 16 helyi előadót hallgathattak meg a fesztiválozók. Emellett a számos más állandó programot kínáltak civil szervezetek és kulturális intézmények.

Jövőre újragondolják a városlakókat zavaró éjszakai programokat

A Tabakó fesztivál három napja alatt a közösségi oldalakon, különböző csoportokban, de a helyi hatóságoknál is számos sepsiszentgyörgyi panaszkodott az éjszakai hangos zene miatt, amely kilométerekre az esemény helyszínétől is hallható volt. Varga Fruzsina a fesztivál hétfői kiértékelőjén magyarázatot adott a hajnalig tartó zaj okára és forrására, illetve ígéretet tett, hogy jövőre újragondolják az éjszakai programkínálatot.

Tavaly a fesztivál első kiadásán az éjszakai bulik helyszíne a Dohánygyár épületének alagsorában volt berendezve, idézte fel Varga Fruzsina, aki szerint idén is ugyanoda tervezték ám a fesztivál kezdés előtt két nappal a tűzoltóság biztonsági megfontolások miatt nem engedélyezte azt a helyszínt. Emiatt utolsó pillanatban kénytelenek voltak szabadtéren berendezni az „éjszakai műszak” helyszínét, amikor DJ-k biztosították a zenét a fesztiválozóknak, így viszont éjszaka zavaró volt a nagy hangerő, amit egyesek nehezebben toleráltak, magyarázta az alpolgármester.

Éjszakai buli a Tabakón| Fotó: Bethlendi Tamás

Hozzátette: a jövőre nézve vagy megpróbálják teljesíteni azokat a feltételeket, amiket a tűzoltóság igényel ahhoz, hogy a Dohánygyár alagsorában be lehessen rendezni az éjszakai bulihelyszínt, vagy pedig újragondolják az éjszakai programot, mert nem szeretnék zavarni a pihenni vágyó városlakókat.

Mivel többen felvetették, hogy a Szent György Napokon miért kellett 23.30-kor lezárni a programokat, ellenben a Sepsi Tabakó fesztiválon hajnalig dübörgött a zene, Varga Fruzsina kifejtette: a két rendezvény helyszíne más tulajdonjogi besorolásba tartozik és más törvényi rendelkezések szerint szervezik. A városnapok ugyanis köztéren zajlik, ez esetben a törvény előírja, hogy 23.30-tól csendóra lép érvénybe. A Tabakó fesztivál helyszíne az egykori Dohánygyár pedig a város magánterülete, tehát nem vonatkozik rá a közterekre érvényes szabályozás.

Időben vissza kell igényelni a fesztiválkártyán maradt pénzeket!

Sok más fesztiválhoz hasonlóan a Tabakón is úgynevezett FestiPay kártyákra kellett feltölteni a költekezésre szánt összegeket és sokan panaszkodtak, hogy nem tudták visszaváltani az el nem költött pénzüket. Válaszul Varga Fruzsina rámutatott: az erre vonatkozó szabályzatot számos fórumon közzétették, mégis elkerülte egyesek figyelmét. A főszervező a jövőre nézve körültekintőbb tájékozódást kér a résztvevőktől.

Fotó: Ignácz Szabolcs

Emlékeztetett, hogy a fesztiválozóknak vasárnap reggel 10 óráig volt lehetőségük visszaváltani megmaradt pénzüket. A Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: jövőre igyekeznek hosszabb visszaváltási periódust megszabni ám a pénzügyi folyamatok működtetőinek valamikor le kell zárniuk a kasszát. A kártyákon ragadt pénzek a fesztivál költségvetésébe kerülnek és azt a rendezvény kiadásaira fordítják.

Senki se került kórházba és nem voltak verekedések

A fesztiválon elenyészőek voltak az egészségügyi vagy biztonsági problémák, ellentétben azzal amit a közösségi médiában egyesek állítanak, szögezte le a Sláger Rádió érdeklődésére Pál Csaba. A Tabakó fesztivál biztonsági főnöke elmondta: 24 fős biztonsági személyzettel dolgozott, de folyamatosan érkeztek hozzá az információk a 315 fős szervezői és önkéntes csapattól, valamint a fesztiválon jelen lévő civil ruhás rendőröktől és csendőröktől, így átfogó információkkal rendelkezik.

Pál Csaba szerint egy epilepsziás rohamot kapott fiatalhoz hívtak mentőt, illetve néhány felnőtt korú fesztiválozó többet ívott a kelleténél, de senki nem került alkoholos kómában kórházba. Ezt megerősítette András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója is, aki szerint a fesztivál helyszínéről senkit nem kellett orvosi ellátásra beutalni.

A fesztivál biztonsági főnöke szerint volt fiatal aki zavartan viselkedett ezért esetében felmerült a kábítószer fogyasztás gyanúja, ezért a biztonságiak átvizsgálták, de nem találtak nála semmilyen tiltott szert. Emellett a fesztiválon nem történt verekedés ami miatt közbe kellett volna avatkozniuk.

Bezárt a Tabakó, elvonultak a fesztiválozók | Fotó: Kovács Zsolt

Pál Csaba arra mutatott rá, hogy a Tabakó fesztivál szervezői kiemelt figyelmet fordítottak a drogmegelőzésre és alkoholfogyasztás problémájára, ezért a rendezvény előtt belügyi szakemberek és pszichológusok két alkalommal is tartottak felkészítőt külön a biztonsági csapatnak és az önkénteseknek is, a rendezvény közben kiemeltem figyeltek arra, hogy 18 év alattiak ne vásárolhassanak alkoholt és, hogy kiszűrjék az esetleges kábítószer fogyasztókat is.