Jövő héten rajtol a nyár utolsó nagy erdélyi bulija a Sepsi Tabakó fesztivál, amely több mint ötven fellépővel, mintegy hatvan programmal, három színpaddal és három nap szórakozással várja a fesztiválozókat.

Az egyedi helyszínen, a sepsiszentgyörgyi egykori Dohánygyár udvarán és épületeiben berendezett „gyárfesztivál” célja, hogy Erdély egyik legizgalmasabb rendezvényhelyszínét alakítsa ki. A tavaly első alkalommal szervezett Tabakó fesztivál helyszínen idén jelentős területrendezési munkálatok történtek.

Egy hétvégére beköltözik a kultúra, a zene és a művészet a volt sepsiszentgyörgyi cigarettagyárba, hogy gyárkörnyezethez igazodva három műszakban, futószalagon szolgáltassa a fesztiválélményt. Augusztus 31. – szeptember 2. között három műszakban kínálnak tartalmas programokat, így a nappali programok után esti koncertek, majd hajnalig tartó bulik várják a fesztiválozókat.

Fotók: Serar Szabolcs

Az „első műszakban”, napközben a Mathias Corvinus Collegium 26 panelbeszélgetést szervez a vallásturizmustól kezdve a vitapszichológián át a kiberbiztonságig sok mindenről szó lesz. Önálló panelbeszélgetésen mutatkoznak be a sepsiszentgyörgyi zenekarok, de közönségtalálkozók is lesznek. Emellett a sport is jelen lesz a fesztivál kínálatában, így csocsózás, asztalitenisz, kosárba dobás, beerpong, tollaslabda, hoki, teqball közül válogathatnak azok, akik inkább az aktív pihenést részesítik előnyben. A jiu-jitsu harcművészet megismerésére és gyakorlására is lehetőség nyílik.

A Műhely a fesztiválozók kreativitásának megnyilvánulási terepe lesz, ahol vászontáskák hímzésére, virágfejdísz készítésére, linómetszésre egyaránt sor kerül, emellett természetes bőrápolási kencéket is előállíthatnak az érdeklődők. Aki egy szünet erejéig elszakadna a fesztivál zajos forgatagából, az Üzemszünet helyszínén, illetve a Sétányon megtekintheti a Sapixel fotókiállítást, a Művészeti Népiskola természeti kiállítását vagy a Plugor Sándor Művészeti Líceum dráma tagozatos diákjainak élő szoborparkját. Az Üzemszünet felolvasószínházzal, a Vates által összeállított irodalmi kvízzel, műhelyfoglalkozással, slam poetryvel és önismereti tréninggel is megszólítja a közönséget. Egyszerre lesz kávézó és chill zone, ahol nemcsak improvizációs fény- és hangjáték dobja majd fel a hangulatot, hanem a Bod Péter Megyei Könyvtár jelenléte is. Az olvasás szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk az itt helyet kapó könyvválogatást és a könyvtár foglalkozásait.

A vásári hangulatot a Manufaktúra kézműves termékekkel biztosítja, naponta 12 és 20 óra között. A Művésztelep házigazdája idén is a Magma Kortárs Közösség. Az állandó kiállítások mellett a fiatalok kipróbálhatják magukat a pop-art portrék, kéknyomat és stencil készítésében is. Izgalmas nappali helyszínnek ígérkezik a Radio&Chill Zone, ahol három diákrádió – Mikes Rádi-yó, a Mikó Rádió és a Berde Rádió – élő közvetítése lesz hallható. A Mikes Rádi-yó Stage éjszakai bulihelyszínként fog működni, ahol feltörekvő DJ-k kapnak bemutatkozási lehetőséget.

Tabakó

A Sepsi Tabakó fesztivál három színpaddal várja a bulizókat. Olyan zenekarok szólalnak meg mint Beton.Hofi, Blahalouisiana, Dzsúdló, Elefánt, Intim Torna Illegál – Dorogi, Ivan & The Parazol, Konyha, Kowalsky meg a Vega, Manuel, Parno Graszt, Platon Karataev, Punnany Massif, a Tankcsapda és Smiley.

A korábban bejelentett fellépők sora tovább bővült helyi, illetve erdélyi zenekarokkal. A Tabakón fellép még a 3AD, a House of Pioneers, Mano & Gregor, Kese, a PKW, a Zimbru, illetve az Álljunk Meg! Zenekar is. Az új fellépők listáját gyarapítja még a gyulai Day by Day pop-rock-punk banda.

A teljes programról a fesztivál honlapján, Facebook-, illetve Instagram-oldalán lehet tájékozódni, ugyanakkor már letölthető a rendezvény mobilalkalmazása is iOS, Android és Huawei operációs rendszerekre. Mindenkit vár a gyár, a nyár utolsó nagy buliján!