„Szentjánosbogár mezőt” telepítenek a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkba, miután az elmúlt két évben a Hold és a Föld fényinstallációkban gyönyörködhettek a háromszéki megyeszékhely lakói. A város önkormányzata és a Lights On Romania ezúttal egy „gyerekkort idéző varázslattal” rukkoltak elő.

A vékony acélhuzalokból és 120 kis LED-kapszulából felépített fényinstalláció elemeit aprócska motorokkal mozgatják, így modelleznek egy szentjánosbogár-rajzást modellez le, amikor a bogarak a föld felett repkednek. A különleges fényinstalláció szeptember 8. és 17. között lesz látható Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parki tó mellett.

Az installáció egy hatalmas szentjánosbogár-kolónia része, amelyből kisebb csoportok válnak le és járják be az egész világot. A legnépszerűbb hely, amelyet eddig meglátogattak, az ausztráliai Sydney volt, ahol több mint 1,6 millió érdeklődőt vonzottak a szentjánosbogarak. A kanadai Torontóban volt az egyik legkülönlegesebb bemutató, ahol a sziklák közé szerelték fel az installációt. Miután elhelyezték, a helyszínt vastag hóréteget lepte be, így a fehér takaró felett csak az repdeső fényeket lehetett látni.

Szentjánosbogár mező | Illusztrációk: Lights On România

A fényinstalláció létrehozásának folyamata, az ötlettől az első kiállításig 9 hónapot tartott, az alkotók számos változtatást és átalakítást eszközöltek, míg az installáció elnyerte a mai formáját.

„Függetlenül a méretétől, színeitől, formáitól vagy az általa közvetített érzelmektől, a csoda olyasvalami, ami meghökkent, lenyűgöz és meglep minket, ami felkelti a kíváncsiságunkat és energiával tölt fel bennünket. A szentjánosbogarak sok éven át gyermekkorunk egyik csodájának számítottak, amelyeket minden tavasszal szeretettel kerestünk fel újra, és gyakran jutottak eszünkbe egész évben” – írják a szervezők az installáció hivatalos honlapján.