Végéhez közeledik a sepsiszentgyörgyi Állomási tó korszerűsítése és szabadidős térré alakításának három évvel ezelőtt elkezdett munkálata. Tóth Birtan Csaba alpolgármester szerint a munkálatokat az késleltette, hogy a mesterséges tó átalakításának elkezdését követően tudták megvásárolni a tó közepén lévő szigetet és az eredeti terveket ki kellett egészítsék.

Tóth-Birtan Csaba szerint a 200 négyzetméteres sziget munkálataira egy újabb szerződést kellett kötni, illetve a szigeten zajló munkálatok megfékezték a tó fenekének szigetelésének befejezését de becslések szerint a létesítmény átalakítása augusztus végéig befejeződik.

átépítés alatt az Állomási tó

A sepsiszentgyörgyi Állomási tó szabadidős, kulturális térré alakítása 2021 szeptemberében kezdődtek. A három hektárnyi terület átépítési munkálatait 18 millió lejes uniós pályázati pénzből finanszírozzák. Időközben az önkormányzatnak 10.360 euróért sikerült megszereznie a tó közepén lévő sziget tulajdonjogát is, korábban ugyanis a tulajdonos irreálisan magas árat kért érte.

A sepsiszentgyörgyi Állomás negyedben levő mesterséges tavat négy évtizede építették és korábban népszerű szabadidős létesítmény volt, nyáron csónakázni, télen pedig korcsolyázni lehetett rajta. A víz szintje azonban folyamatosan apadt, mert az alacsonyabban fekvő Oltból kellett pumpálni, ez a kiadás nagyon megnehezítette a tó fenntartását. Néhány éve annyira megcsappant a vízszint, hogy tömegesen pusztultak el a halak, akkor a tavat végleg lecsapolták és elhanyagolt állapotba került.

Az önkormányzat előbb projekttervet hirdetett majd pályázatot nyert az állomási tó átalakítására. Az eredeti meder kétharmadán alakítanak ki vízfelületet amelynek alját szigetelik. A régi tómeder egyharmadát feltöltötték és rendezték a környéket, így közel háromhektárnyi zöldövezet létesül, de kiépül 1500 négyzetméternyi sétány, 655 négyzetméter alapterületű futópálya, kosárlabda és futballpálya, kialakítanak illemhelyet és kávézót és parkolót is, valamint köztéri wi-fi hálózatot tesznek elérhetővé.