A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség ezekben a napokban kiemelten ellenőrzi a város bicikliútjain történő parkolást, de a tilos helyen biciklizőket is.

Hadnagy István a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség igazgatója szerint a városközponti Olt utcából és a Nicolae Bălcescu utca tűzoltóság felé vezető részéből érkeztek inkább biciklisávon parkoló autókról panaszok. „Fontosnak tartjuk, hogy a városban minden közlekedő tartsa tiszteletbe a többieket, úgy parkolás mind közlekedés közben, hiszen az ilyen apróságoktól lesz élhetőbb a város” – fogalmazott Hadnagy István.

A bicikliút és az úttesten kijelölt biciklisáv a kerékpározók számára plusz biztonságot jelent ezért fontos, hogy zavartalanul közlekedhessenek rajta, mivel sokan nem szívesen bicikliznek olyan helyen, ahol nincsenek a biciklisek számára elkülönített sávok, mondta a helyi rendőrség igazgatója, aki arra figyelmezteti az autóvezetőket, hogy ha biciklisávra parkolnak 290 lejtől 435 lejig terjedő pénzbírsággal és 2 bűntetőponttal sújtják. Bicikliúton vagy kerékpáros sávon parkoló autókról a lakosság is tehet bejelentést ha üzenetet küld a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség 0739 886 992 Whatsapp számára, vagy hívja a 0800 800 767 ingyenes számot.

bicikliúton parkoló autó | fotók: Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség

Tilosban biciklizőket is ellenőriznek

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a városközponti Mihai Viteazul téren tilos a BMX-es, trial biciklis, gördeszkás kaszkadőrözés. Az ilyen tevékenységekre kijelölt hely lesz a nemsokára átadásra kerülő korszerű skatepark a Szabó Kati sportcsarnok szomszédságában.

Ugyanakkor tilos a biciklizés az Erzsébet parkban is, ám a főtéren megengedett a biciklis közlekedés, de kiemelten fontos, hogy a biciklisek figyeljenek a gyalogosokra, magyarázta Hadnagy István. Hozzátette: az elektromos rollerekre vonatkozó törvény értelmében ezekkel az eszközökkel csak kijelölt szakaszokon, illetve ezek hiányában, közúton szabad közlekedni. Amennyiben az elektromos rollerekkel közúton haladnak azt csak olyan helyeken tehetik meg, ahol a megengedett sebesség maximum 50 km/h, figyelmeztet a helyi rendőrség vezetője.