A kormány költségcsökkentő intézkedéseinek tervét olvasva megáll az ész, az önkormányzatokra vonatkozó intézkedések brutálisan sértik az önkormányzati autonómia elvét és közük nincs a valósághoz, fogalmazta meg Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a kiszivárogtatott, 44 oldalas tervezettel súlyos problémák vannak, ezért kénytelen megkongatni a vészharangot. Egyeztetések zajlanak a Municípiumok Országos Szövetségében annak érdekében, hogy megakadályozzák az intézkedések életbe lépését.

Antal Árpád kifogásolja, hogy az önkormányzatokra vonatkozó költségcsökkentő intézkedésekről a kormány előzetesen nem konzultált a polgármesterekkel, gyakorlatilag úgy időzített, hogy amikor a polgármesterek egy része szabadságon van, akkor üssön nagyot az önkormányzatokon.Másrészt a tervezet brutálisan sérti az önkormányzati autonómia elvét. Például azzal, hogy előírja: a helyi költségvetésből alig 7,5 százalékot költhetnek kultúrára, sportra, szabadidőre és zöldövezetekre összesen. Továbbá elrendelnék, hogy az 50 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató intézményeket át kell szervezni vagy összevonni és le is kellene építeni az alkalmazottak 15 százalékát.

Sepsiszentgyörgyi városháza és főtér

A kormány megszabná mivel foglalkozhatnak az önkormányzatok

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ez pusztán könyvelői gondolkodás és köze nincs a valósághoz. Arra utal, hogy a pénzügyminiszter szerint egy polgármester feladata csupán az út és hídépítés kellene legyen nem a közösségépítés is. „A közösség vezetése nem csupán a betonról szól, hanem a közösség építésről is”, szögezte le Antal Árpád. Kifejtette: amióta politikával foglalkozik, Romániában most először fordul elő, hogy beleírták a tervezetbe, hogy „megbüntetik” azokat a polgármesteri hivatalokat, amelyek kultúrára, sportra, szabadidőre és zöldövezetre szánt kiadásaikkal nem férnek bele a település költségvetésének 7,5 százalékába.

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere | Fotó: Kristó Gothárd Hunor
Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A probléma súlyosságát érzékeltetve Antal Árpád a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: Sepsiszentgyörgy önkormányzata jelenleg a költségvetése 28,5 százalékát költi a kulturális intézményei fenntartására, valamint sport és szabadidős tevékenységekre, illetve a Városi Kertészet által a zöldövezetekre. Véleménye szerint lehetetlen ezekkel a kiadásokkal beleférni a 7,5 százalékba, hiszen be kellene zárni a kulturális intézményeket és sportlétesítményeket. Másrészt Sepsiszentgyörgy saját költségvetéséből tartja fenn a magyar és román színházakat, miközben a színházakat számos nagyvárosban az állam finanszírozza, tehát azok nem terhelik az önkormányzat költségvetését.

Sepsiszentgyörgyön a román színház, Erdélyben magyar kulturális intézmények kerülnek veszélybe

Az 50 alkalmazottnál kevesebbet foglakoztató intézmények átszervezésre vagy összevonására vonatkozó előírás Sepsiszentgyörgy esetében azt eredményezné, hogy az Andrei Mureșanu Színház elveszítené önállóságát és össze kellene vonni a Tamási Áron Színházzal, majd ezután leépíteni az alkalmazottak 15 százalékát, mutatott rá a polgármester. Kifejtette: egy ilyen intézkedés egyaránt rossz lenne a román és a magyar színháznak is.

Antal Árpád felhívta a figyelmet, hogy míg Sepsiszentgyörgyön a román színház veszíthetné el önállóságát, Erdély többi részében, ahol a magyar közösség kisebbségben van, a magyar kulturális intézmények kerülnének veszélybe és előfordulhat, hogy nem csupán az önállóságukat veszítenék el, hanem magát az intézményt is. Az elöljáró szerint nem lehet csupán könyvelői gondolkodás mentén intézkedéseket hozni, hanem figyelembe kell venni, hogy az országban különböző méretű települések vannak, nem ugyanazt jelenti Bukarestben vagy Temesváron egy 50 fős intézmény mint Sepsiszentgyörgyön vagy Kovásznán.

A költségcsökkentést kezdjék a központi apparátussal és ne nyomorítsák meg a kisvállalkozásokat

„Megértem, hogy a kormány elszámolta magát, amikor az állami költségvetést készítette, de a közszférában rendcsinálást a központi apparátussal kellene kezdeni nem pedig az önkormányzatoktól elvenni hatásköröket, pénzforrásokat és embereket”, szögezte le Antal Árpád. Arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy ugyanaz a Marcel Boloș, aki most pénzügyminiszterként a bérpótlékok megszüntetéséről beszél, a korábbi kormányban Európai Alapokért felelős miniszterként kezdeményezte, hogy az uniós pályázatokkal foglalkozó közalkalmazottak kapjanak plusz bérpótlékot.

Antal Árpád

Sepsiszentgyörgy polgármestere arra is rámutatott, hogy a kormány költségcsökkentő intézkedései a versenyszférát is negatívan érintenék és főként a kis és közepes vállalkozásokat nyomorítanák meg. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ tavaly azt javasolta, hogy válság idejére a nagyvállalkozások esetében vezessenek be szolidaritási adót. Most is fenntartják azt, hogy a nagyvállalkozások szolidaritási adójával kellene korrigálni a költségvetési bevételeket nem pedig a kis cégeket sújtani, szögezte le Antal Árpád.