Egy város tisztasága jelentős részben a polgárok magatartásán múlik, hiszen nem lehet tartós a köztisztaság ha ők eldobálják a szemetet. Bár sok településen jelentenek gondot az eldobott cigarettacsikkek, a szotyi és tökmag héj, ez nem jellemző Sepsiszentgyörgyre, állapította meg Hadnagy István a Helyi Rendőrség igazgatója.

Elmondása szerint azt tapasztalják, hogy inkább fiatalok szoktak a parkban, lépcsőházak előtt maguk után hagyni ilyen jellegű szemetet. A helyi rendőrök akkor tudnak eljárni, ha a szemetelőket a helyszínen érik tetten de ilyen esetekben számítanak a lakossági bejelentésekre is.

Hadnagy István szerint a helyi rendőrök az elmúlt évben nem állítottak ki büntetést eldobott cigarettacsikk, szotyi és tökmag héj miatt, inkább figyelmeztettek és felkérték, hogy takarítsák fel maguk után a szemetet. „Úgy gondoljuk, a nevelés célravezetőbb és hatékonyabb, ha megértik, hogy miért gond, ha egy halom héj marad a földön” – fogalmazta meg Hadnagy István.

Eldobott cigarettacsikk | Fotó: Kovács Zsolt

Borsos büntetések illegális szemetelésért vagy játszótéren cigarettázásért

A sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy játszótereken szigorúan tilos cigarettázni és természetesen szemetelni. Tapasztalatok szerint itt jellemzően a kiskorúak szoktak dohányozni és szemetelni. Játszótéren való cigarettázás miatt idén 7 alkalommal jártak el: 4 figyelmeztetést és 3 pénzbüntetést szabtak ki. Hasonló kihágás miatt tavaly 2 figyelmeztetést és 4 bírságot állítottak ki. A játszótéren való cigarettázást a törvény 100 és 500 lej között határozza meg.

A helyi rendőrség célzottan és lakossági bejelentésre is ellenőrzi a sepsiszentgyörgyi szeméttárolók környékét, illetve a város perifériáit. Idén a legnagyobb büntetést, 30.000 lejt a Borvíz utca, az Őrkő környékén illegálisan lerakott szemét miatt szabták ki. 2023-ban eddig 27 esetben járt el a helyi rendőrség, 18 bírságot és 9 figyelmeztetést állítottak ki, 2022-ben 51 jegyzőkönyv született szemetelésért, 15 esetben írásos figyelmeztetésben részesítették az elkövetőket és 36 esetben bírságot kellett fizetniük, összesen 11 200 lej értékben, összegzett Hadnagy István.