Az elmúlt napokban, kánikula miatt több mint 20 háromszéki ájult el és szorult a sürgősségi ellátásra, illetve egy személy az utcán elesve találtak, számolt be a sepsiszentgyörgyi kórház. Hozzáteszik: a legfiatalabb beteg, aki orvosi ellátásra szorult ezekben a napokban 14 éves volt, a legidősebb pedig 85 éves, akik a nagy meleg miatt rosszul lettek.

Felhívják a figyelmet, hogy a kánikula negatív hatásának leginkább az idősek vannak kitéve, kiváltképpen azok, akik különböző légzőszervi vagy kardiológiai betegségekben szenvednek. A sepsiszentgyörgyi kórház szakemberei szerint kánikulai napokon nem csak gyerekekkel és idősekkel, hanem erejük teljében lévő személyekkel is megtörténhet, hogy rosszul lesznek az utcán.

Ez esetben a járókelők azzal segíthetnek, hogy az érintettet a hátára fektetik, és a lábait kb. 30 cm-rel a talaj fölé emelik és hívják az 112-es ingyenes, sürgősségi hívószámot. Ha az áldozat eszméleténél van, hűvösebb helyre árnyékba lehet kísérni és vízzel kínálni, sorolják az orvosok.

A sepsiszentgyörgyi kórház arra is figyelmeztet, hogy veszélyes lehet akár csak néhány percre is a napon parkoló autóban hagyni a gyerekeket, háziállatokat vagy időseket, hiszen mindössze 5 perc elég ahhoz, hogy az autó belsejében a hőmérséklet meghaladja az 50 Celsius fokot, ami a szervezet számára elviselhetetlen szintet jelent és tragédiához vezethet. A nagy meleg kiszáradást, kimerültséget, agyi ödémát, sokkot és végül akár halált is okozhat. Sajnos világszerte évente több tucatnyi gyermek hal meg, miután autóban hagyták őket, de ugyanilyen nagy a kockázat a felnőttek, az idősek és a háziállatok esetében is, hívják fel a figyelmet.

Veszélyek strandoláskor

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház arra is felhívja a figyelmet, hogy mit érdemes figyelembe venni, amikor medencébe vagy fürdőbe mennek. Rámutatnak, hogy bár szeretnének szépen lebarnulni, de a csúcsidőben történő napozás napszúrással és leégéssel járhat. A napszúrás leggyakoribb tünetei az izzadás, a súlyos fejfájás, a hányinger, hányás. Mindezt megelőzhetik ha megfelelően hidratálják magunkat, a legmagasabb hőmérséklet idején árnyékba húzódnak, és kerülik az alkohol és a kávé alapú italok fogyasztását. A medence vize ugyan hűsítő de nagyítóként is működik, így könnyen bőrégési sérüléseket okozhat, ami megelőzhető a minél magasabb fényvédő faktorral rendelkező spray-k vagy krémek használatával. Minden alkalommal amikor kiszállnak a vízből tanácsos újra használni a fényvédő szereket.

A strandolás másik veszélye a fülgyulladás amit az úszás közben a fülbe jutó vízzel együtt bejutó baktériumok és gombák okozhatnak. A külső-fülgyulladás kialakulása helyi viszketéssel kezdődik, amelyet egyre erősödő fájdalom, a külső fül vörössége és gyulladása követ. A hallás minősége átmenetileg romolhat, és a fül belsejéből genny szivároghat. Tanácsolják, hogy ne merüljenek víz alá, és ha azt veszi észre, hogy a medence vize zavaros vagy kellemetlen szagú és színű, kerüljék a fürdőzést.

Sepsiszentgyörgyi strand | Fotó: SepsiRekreatív

Előfordulhat még a szem kötőhártyájának gyulladása is, ami hasonlít a középfülgyulladáshoz. A kötőhártya-gyulladás tünetei: vörös szem és gennyes váladékozás. Szintén egy másik, a strandon elkapható betegség a xerózis vagy abnormális szárazság, amely szemszárazságban és irritációban nyilvánul meg. A körömgomba pedig akkor fordul elő, amikor olyan gombákkal történik kontaktus, amelyek a meleg és különösen nedves környezetet szeretik, például úszómedencék szélén. A gombásodást nagyon könnyen felismerhetik, mert a köröm megvastagszik és megváltozik a formája, elszíneződik, fehér foltok jelennek meg rajta, tompa és törékeny lesz.

A legnagyobb veszély ami a medencében vagy a tengerben fürdőzéskor történhet az a fulladás. Könnyen megtörténhet a tragédia, bár sokan szeretnék azt hinni, hogy ez nem történhet meg velük vagy szeretteinkkel, főleg, ha sokan vannak körülöttük, hívja fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi kórház, amelynek szakemberei arra mutatnak rá, hogy a fulladás nem úgy történik, ahogyan azt a filmekben bemutatják, hiszen tapasztalatok szerint az áldozat általában nem csapkod és nem sikít kétségbeesésében, így könnyen észrevétlen maradhat. Javaslatuk, hogy kerüljék a mély medencékbe való belépést és ha nem tud úszni, ne hagyják a gyerekeket felügyelet nélkül a vízben, még akkor sem, ha úgy gondolják, hogy egy pancsolómedencében biztonságban vannak. Egy kisgyermek 10 cm-es vízben is megfulladhat!