Csak június folyamán a sepsiszentgyörgyiek nyolc alkalommal kaptak medveriasztást a Ro-Alert rendszeren keresztül, legutóbb kedden este a Világlátó utcában észlelték a vadat. A háromszéki megyeszékhelyen az elmúlt egy évben összesen nem volt ennyi medveriasztás.

Legtöbb alkalommal – összesen hétszer – a város nyugati részében bukkant fel a medve, a Szemerja negyedben, az Őrkőn vagy a Sugásfürdő fele vezető Borvíz utcában. Egyetlen alkalommal jelezték a megyeszékhely déli részén, a Kaufland bevásárlóközpont közelében.

A medve jelenlétét a 112-es sürgősségi hívószámon jelentik, ám az esetek többségében, mire a csendőrök kiérnek a helyszínre, már nem találják, vagy érkezésükre visszaszalad az erdőbe. A közösségi médiában egy alkalommal jelezték, hogy tyúkokat pusztított el a Szemerja negyedben a medve, ám a tulajdonos nem ott lakik, a medvét nem látta, csak utólag szembesült a pusztítással.

Medvejárás Bálványoson
Fotó: Kovács Zsolt

Nehéz megállapítani, hogy ugyanaz az állat jár be Sepsiszentgyörgyre, vagy több is betévedt a városba

A sepsiszentgyörgyiek általában nem örülnek a riasztásnak, hiszen gyakran álmukból ébreszti őket, amikor amúgy sem tervezték, hogy kimennek az utcára, ahol épp kószál a medve. Az is előfordul, hogy a telefonos riasztással épp az ellenkező hatást érik el a hatóságok, szemtanúk szerint, amikor a Kaufland környékén jelezték a medve jelenlétét, bár már közeledett a záróra, pillanatok alatt megtelt gépkocsikkal a parkoló, de a közeli tömbházakból sokan gyalog is megérkeztek medvét látni.

Czimbalmos Kozma Csaba városmenedzser a Maszol megkeresésére elmondta, a 112-es sürgősségi hívószámra érkező jelzéseket a csendőrségre továbbítják, a csendőrök értesítik a polgármestert, aki összehívhatja az azonnali beavatkozásról döntő bizottságot. Viszont az esetek többségében, mire a csendőrök néhány perc alatt kiértek a helyszínre, a medve már nem volt ott, vagy érkezésük zajára elszaladt, így okafogyottá vált a bizottság összehívása, és a helyszínelés.

Az önkormányzat a következő napokban kiértékeli a helyzetet, mivel egyre gyakoribb a medvék felbukkanása a város területén. Beavatkozásra viszont csak akkor kerülhet sor, ha nyilvánvaló jelei vannak, hogy a vad agresszív, veszélyt jelent az emberekre, a háziállatokra, a javakra. Az eddigiek alapján nehéz következtetéseket levonni, hiszen mire a hatóságok kiérkeznek a helyszínre, a medve már messze jár.