A sepsiszentgyörgyi városvezetés hétfőn új időkapszulát helyezett el a Székely Mikó Kollégium alapkövébe, miután ott a néhány hete megtalálták az elődök által 150 évvel ezelőtt elhelyezett kapszulát. „Üzentünk az utókornak! A cilinderbe az iskola történetének írásos emlékét, pénzérméket, a város lekicsinyített zászlaját és címerét, valamint személyes üzeneteket helyeztünk el”, fogalmazta meg Antal Árpád.

Városzászló az időkapszulában | Fotó: Kristó Gothárd Hunor
Városzászló az időkapszulában | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Sepsiszentgyörgy polgármestere a következő üzenetet helyezte el az új időkapszulában: „Mindazoknak, akik olvassák e sorokat: reméljük, hogy a város, amit oly nagyon szerettünk, most is magyar többségű. Reméljük, hogy ez az iskola most is Székelyföld egyik legfontosabb szellemi műhelye. Reméljük, magyarul beszélnek, írnak és olvasnak ma is Sepsiszentgyörgyön, a város zászlaja szabadon lobog és ezt törvény szavatolja. Reméljük, hogy a városunk most is, mint a mi időnkben, dinamikusan fejlődik és irányt mutat a régióban, mert ezért dolgoztunk: minden nap építettük, óvtuk és szerettük Sepsiszentgyörgyöt. Előttünk sosem volt más út, mi nem adtuk fel soha: életünk és munkánk legjavát büszkén és önzetlenül adtuk neki. Ez a város örökké otthonunk, számunkra Székelyföld szíve. Rendkívüli költőnk sorai vezéreltek, s kívánjuk, vezéreljenek Benneteket is: Élni a hó alatt is lehet jó, de csattogó szélben érdemesebb. [Farkas Árpád]”, áll Antal Árpád üzenetében.

A 150 éves időkapszulában papírfoszlányok és a pénzérmék maradtak fenn

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium felújítása során az alapkőben május közepén bukkantak rá egy több mint 150 éves időkapszulára, amit az iskola vezetősége és a város elöljárói, múzeumi szakemberek segítségével nyitottak ki.

Sztakics Éva az éppen felújítás alatt lévő Székely Mikó Kollégium igazgatója arról számolt be, hogy Csikós Júlia könyvtárőr hívta fel a figyelmet, hogy a rangos sepsiszentgyörgyi tanintézmény alapítói vélhetően egy időkapszulát helyeztek el a tanintézmény alapjába. Csikós Júlia előzőleg dokumentálta a Székely Mikó Kollégium létesítését és fennállását. A korabeli leírások szerint a Sepsiszentgyörgyi Református Tanoda 1855-től 1870-ig terjedő történetének rövid kézirati vázlatát, a tanítók és tanulók kimutatását és az alapkőletétel alkalmából ajándékozott pénzdarabokat helyezték el több mint 150 évvel ezelőtt, 1870. június 27-én az időkapszulában.

150 éves időkapszula a Székely Mikó Kollégiumban

Értesítették a Kovászna megyei Műemlékvédelmi Hivatalt, amely engedélyt adott a Székely Nemzeti Múzeum szakembereinek az időkapszula feltárására. A megrozsdásodott fémdobozban elhelyezett korabeli dokumentumokból és tárgyakból sajnálatos módon mára csak papírfoszlányok és a pénzérmék maradtak fenn. Ezeket a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum munkatársai restaurálják majd az iskola szeretné azokat saját múzeumtermében kiállítani.

Antal Árpád polgármester az időkapszula megtalálását és kibontását történelmi pillanatnak nevezte, amely lehetőséget ad, hogy 150 év után megtudjuk, mit akartak ránk hagyni a Székely Mikó Kollégium alapítói és ebből tanulva mi is üzenjünk az utókornak. A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint fontos, hogy tudjunk tanulni abból amit gondoltak 150 évvel ezelőtt és mi is üzenjünk azoknak, akik majd 100-150 év múlva kinyitják azt az időkapszulát, amelyet hétfőn helyeztek el a Székely Mikó Kollégium épületének alapkövében.