Az egykori sepsiszentgyörgyi Cigarettagyárban a kivitelező elkezdte az építőtelep szervezését, hamarosan elkezdődik a Kommunizmus Rémtettei Múzeumának megvalósítása, jelentette be Tóth Birtan Csaba. A sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint 2026 nyaráig kell elkészülnie az országszinten egyedi múzeumnak, ahol a látogató interaktív módon kapcsolódhat be a korszak különböző eseményeibe.

Tóth Birtan Csaba felidézte, hogy 59,5 millió lejért egy 7 helyi vállalkozásból álló konzorcium nyerte a tervezési és kivitelezési munkálatot. Júniusig kell véglegesíteni a terveket ám addig elkezdődhetnek az épület szerkezetmegerősítési munkálatai. Az építő már készíti elő a terepet és hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok. Az egykori Cigarettagyár mintegy 3000 négyzetméteres dohányraktárát alakítják át múzeummá, amit az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) 11,3 millió euróval finanszíroz.

Kommunizmus múzeumának látványterve
Kommunizmus múzeumának látványterve

Három emeleten interaktív eszközökkel mutatják be a kommunizmus rémtetteit

Az egykori Dohánygyárat 2021-ben közel 5 millió euróért vásárolta meg az önkormányzat és eddig a vásárlási ár több mint dupláját szerezték meg pályázati forrásból. Az egykori Dohánygyár megvásárlása óta az ipari műemlék épületeket és a tágas udvart igyekeztek élettel feltölteni, ott szervezik a Tabakó fesztivált, a Szent György Napok ideje alatt ott kap helyt az Ifjúság Bázisa, de az elmúlt időszakban számos kiállítás és rendezvény helyszíne is volt.

A majdani múzeum tartalmi részét is helyi szakemberek segítségével alkotják meg. Helyi történészek számos interjút készítenek olyan személyekkel, akik felidézik a kommunizmust és annak helyi vonatkozásait, hiszen a közgyűjtemény tartalmi részében kiemelt szerepet kapnak a kor székelyföldi és háromszéki történései. A közgyűjtemény korszerű, interaktív és virtuális eszközökkel mutatja be a kommunizmus korszakát és annak rémtetteit.

A Kommunizmus Múzeuma számára az egykori Dohánygyár épületei közül egy olyat választottak ki, amely az 50-es, 60-as években épült. Az ipartörténeti épületegyüttes mögött található nyersdohány raktárnak használt ingatlanban, összesen 3.000 négyzetméteren kialakított állandó kiállítás a kommunista rendszert korszakonként mutatja be. Az alagsor a rendszer brutalitását szemlélteti, a második szint a kommunista politikai és gazdasági hatalomátvételt, a vidéki és a régi elit megtörését, a Magyar Autonóm Tartományt, a mindennapi életet szemlélteti, a harmadik szinten a Ceaușescu korszak kap helyet és az 1989-es forradalom bemutatásával zárul a kiállítás.

A látogató interaktív módon kapcsolódik be a korszak különböző eseményeibe: kihallgatják, majd válaszai alapján a megfelelő terembe küldik, deportáltak történetein keresztül ismerheti meg az akkori eseményeket, kibérelhet egy olyan lakást, amelyben a rendszerhez korhűen lesz kialakítva a bútorzat, de áramkiesések és csöpögő csapok is lesznek, hiszen ezek mind hozzátartoztak az akkori életérzéshez. A vetített anyagok, fotók, tárgyak, interaktív felvonón kívül a szabadulószobákból is megpróbálhat kijutni. A gyerekeknek két teremben tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, de lesz két időszakos kiállításokra fenntartott kiállítótér, valamint helyet kap majd egy ajándékbolt, egy cukrászda és egy tetőtéri kávézó is.