Hétvégén ismét a hazai lovasfogat hajtás központja lesz a háromszéki Oltszem. Tizenhat romániai és magyarországi fogat nevezett be az 5. Országos és Nemzetközi kettesfogathajtó versenyre, amelyet június 16-18. péntektől vasárnapig szerveznek az oltszemi fogathajtó pályán.

A bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa, a Romániai Lovas Szövetség és az AgroSic Közösségek Közti Társulás által szervezett lovas rendezvény újdonsága, hogy bemutatják Háromszék lovas térképét, amelyen feltüntetik a Kovászna megyei lovardákat is. A fogathajtó versenyek kísérő rendezvényeként lesznek koncertek, gyerekfoglalkozások, kézműves vásár és lacikonyhák.

Oltszem meghatározó helyszíne lett a nemzetközi fogathajtásnak

„Az elmúlt évek színvonalas versenyeinek köszönhetően ma már Oltszem, és Bodok község meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi fogathajtásban. A versenyre visszajáró csapatok és nemzetközi versenybírók részvétele igazolja, jó döntés volt megépíteni az európai viszonylatban is egyedinek számító oltszemi pályát, mely nagyban meghatározza a székelyföldi lovassport fejlődését és jövőjét” – emelte ki Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök.

Lovas fogathajtás | Fotó: Kocsis B János
Lovas fogathajtás | Fotó: Kocsis B János

Fodor István, Bodok község polgármestere arról számolt be, hogy hétvégén 13 romániai és 3 magyarországi fogat vesz részt a díj-, akadály- és maratonhajtó versenyen. A megmérettetésnek nagy a tétje, hiszen az oltszemi a világbajnokságra belépőt biztosító háromcsillagos pontszerző verseny. A szervező szerint a lovas csapatok már érkeznek Háromszékre és csütörtökön orvosi vizsgának vetik alá a lovakat.

Lovas versenyek és lovakhoz kapcsolódó kísérő rendezvények

A háromnapos rendezvény pénteken 11 órakor kezdődik díjhajtással és bemutatóval. Szombaton 10:30-kor a Kézdivásárhelyi Tanulók Klubja fúvószenekara és mazsorett csoportja lép fel, 11:30-kor kezdődik a pályaismertető, 12 órakor pedig a maratonhajtás. Ugyancsak szombaton 15-20 óra között az árkosi Barabás Lovarda pónilovaglást biztosít a gyerekeknek, 15-16 óra között lesz hangszersimogató zenés foglalkozás, 15-17 óra között kézműves foglalkozás: mézeskalács-díszítés, tojáspatkolás.

Szombaton 16 órától bemutatkoznak a Kovászna megyei lovardák, lesz hajtókocsi és hintókiállítás, valamint az AgroSic Közösségek Közti Társulás bemutatja a háromszéki lovas térképet és amely összesíti a térség lovardáit is. A folytatásban, 17 órától fellép a Fenyőcske Néptáncegyüttes, 17:50-kor pedig a Sepsibodoki Református Kamarakórus. Szombat este 8 órától a Csajod zenekar, majd 21.15-től Nagy Feró és a Beatrice koncertezik a háromszéki Oltszemen.

Fogathajtás Oltszemen | Fotó: Kocsis B. János

Vasárnap 11 órakor lovas akadályhajtáson mérik össze tudásukat a fogatok, majd 15 órától a díjátadás veszi kezdetét. 16 órától zenél a Barátosi Ferencz Ernő Református Fúvósegyesület, 17-19 óra között az érdeklődők kipróbálhatják a lovaskocsizást, 18 órakor az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatót tart. Az eseményt vasárnap este 7 órakor a Vagabond, este 8 órakor pedig a miskolci Rock Planet zenekar koncertje zárja.