Pénzügyek és könyvelés terén tehetséges, háromszéki középiskolás és egyetemista diákokat díjaztak értékes tárgyi nyereményekkel, szakkönyv csomaggal és szakmai gyakorlatozás lehetőségével a Nagy elSzámolás könyvviteli verseny keretében.

A második alkalommal meghirdetett szakmai vetélkedő célja, hogy hidat képezzen a könyvviteli vállalkozások és a szakmát még tanuló diákok között, támogassa őket a pályakezdésben, megtalálják leendő munkahelyüket és hozzájáruljanak a fiatalok itthon maradásához, fogalmazta meg a kezdeményező Debreczeni László adószakértő, aki szerint a felelős könyvvitelt is népszerűsítik, azért is adták a figyelemfelkeltő, Nagy elSzámolás címet az eseménynek, hogy a vállalkozók gondolkodjanak el azon, mi történik, ha a könyvelésükben „elszámolnak” valamit.

Debreczeni László adószakértő | Fotók: Kristó Gothárd Hunor
Debreczeni László adószakértő | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Gyakorlati tudással egészítik ki az elméleti oktatást

A sepsiszentgyörgyi Cont-Exp könyvviteli vállalkozás, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, illetve a Kovászna megyei Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testülete (CECCAR) által szervezett Nagy elSzámolás versenybe, idén 21 fiatal iratkozott be és mérte össze tudását középiskolás és egyetemista kategóriában.

A résztvevők 90 perc alatt kellett megoldjanak egy elméleti könyvvitel, egy gyakorlati könyvvitel és egy logikai feladatot. Mivel könyvelést nemigen tanítanak sem a középiskolában sem egyetemen, ezért sok múlik a pedagóguson, hogy dolgozik vagy sem a szakmában, így az elméleti oktatást mennyire tudja megfűszerezni gyakorlati példákkal, mutatott rá Debreczeni János sepsiszentgyörgyi könyvviteli szakértő, a Kovászna megyei Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testületének (CECCAR) tiszteletbeli elnöke.

Debreczeni János adószakértő | Fotók: Kristó Gothárd Hunor
Debreczeni János könyvviteli szakértő | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Debreczeni János arra hívta fel a 3 nyertes középiskolás, Muraru Paula, Balogh Ákos Botond és Hajdú Ákos Áron, illetve a 3 nyertes egyetemista, Ungureanu Elizabet-Erika, Kovács Brigitta és Cadar Arnold figyelmét, hogy ha vonzza őket a könyvviteli szakma, hasznos lenne, ha a kötelező tananyag mellé szakmai kiadványokat is olvasnának. Ehhez a nyerteseknek átnyújtottak egy szakkönyvekből álló csomagot is. A két kategória első helyezettje egy laptoppal is gazdagodott, emellett mind a hat nyertes fiatalnak lehetősége van venni egy gyakornoki programban.

A gyakornokok egy fiktív cég révén tanulják meg a gazdasági jelenségeket

Debreczeni László elmondta: három éve kidolgoztak egy kéthetes programot, hogy a gyakornokokkal való foglalkozás ne legyen esetleges és ne merüljön ki rögtönzött irodai munkákban, hanem valóban a szakma elsajátítását szolgálja. A könyvvitel a gazdasági jelenségek kódolását jelenti, magyarázta a sepsiszentgyörgyi szakértő, aki szerint a jó könyvelő elsősorban az üzleti partnerek közti gazdasági jelenségeket igyekszik megérteni és azokat kódolja a könyvelésben. A gyakornoki programban is arra törekednek, hogy a fiatalok megismerjék és megértsék a gazdasági jelenségeket.

Sala Beáta koordinátor és Debreczeni János könyvviteli szakértő | Fotók: Kristó Gothárd Hunor
Sala Beáta koordinátor és Debreczeni János könyvviteli szakértő | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Sala Beáta a gyakornoki program koordinátora szerint a gyakornokok egy fiktív cég könyvvitelét kell elkészítsék, amelynek tevékenysége minden olyan gazdasági jelenséget magába foglal amivel a gyakorlatban találkozhatnak. Először kézi módszerrel kell kitölteniük a fiktív cég könyvviteli dokumentumait és elkészítsék a mérlegét, majd mindezt megtanulják egy könyvviteli program segítségével is és a kettőnek találnia kell, összegezte a kéthetes gyakornoki program lényegét Sala Beáta.