Kovászna megye tanácsa csütörtökön 100 ezer eurós beruházást hagyott jóvá az alárendeltségébe tartozó sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház számára. Ebből a pénzből a kórház villamos hálózatát bővítik, hogy az áramellátással is utolérjék a fejlesztéseket, amelyek miatt megnőtt a fogyasztás.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök emlékeztetett, hogy jelenleg is több, fontos építkezés zajlik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház területén, így bővítik a sürgősséget, a belgyógyászatot és épül az új tüdőkórház. Emellett tervezik egy új víztartály építését, egy helikopter leszállópálya kialakítását, elektromos autóknak töltőpontot, valamint egy imaházat is szeretnének a kórház udvarára.

Bővítik a régi kórházi épületet | Fotó: Zsigmond István

„Nyilvánvalóan ezek mind áramforrásokat igényelnek, tehát a kórházban zajló és ezután tervezett fejlesztéseknek megfelelően bővíteni kell az egészségügyi intézmény általános elosztótábláját is”, fogalmazta meg Tamás Sándor, aki szerint a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban zajló fejlesztések szükségessé tették, hogy a villamoshálózatot is ugyanabban a léptékben bővítsék. 

Épül az új sürgősség | Fotó: Zsigmond István

A sepsiszentgyörgyi megyei kórház sürgősségi osztálya az egész Kovászna megyét kiszolgálja, évente több mint 36.000 esetet látnak el, de a tevékenység jelenleg alig 320 négyzetméterre korlátozódik, számolt be nemrégiben az egészségügyi intézmény vezetősége. Rámutatnak, hogy zajlik az építkezés, amely által a sürgősségi osztály teljes területet 1000 négyzetméterre bővítik, illetve helyt kapnak az épületben radiológiai vizsgálatokhoz szükséges orvosi berendezésekkel felszerelt külön helyiségek, újraélesztési, ortopédiai és gyermekorvosi konzultációkat szolgáló egységek is.

Új tüdőkórház épül | Fotó: Zsigmond István

A másik jelenleg zajló nagyberuházás a megyei kórház udvarán épülő, kétemeletes új tüdőkórház amely 34 beutalt beteg egyidejű kezelésére lesz alkalmas, de járóbeteg-rendelővel, röntgenközponttal és laboratóriummal is felszerelik. Emellett zajlik a kórház régi épületének bővítése. A belgyógyászatnak, nefrológiának, szemészetnek és ideggyógyászatnak helyet adó épületet 861 négyzetméterrel növelik meg, így a meglévő osztályok mellett ott kap helyet a rekuperációs és rehabilitációs osztály, valamint létrehoznak egy intenzív terápiás osztályt is az ideggyógyászat keretén belül. Megújul a szemészet műtőblokkja is. Elköltöztetik az épületből a radiológiát és a mágneses rezonancia képalkotó laboratóriumot. A jelenlegi 126 ágy helyett 161 ágy lesz az osztályokon.