A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén tízedik éve hirdette meg a helyi vállalkozásokat támogató programját, amely alapján visszafizetik számukra az ingatlanadójuk legkevesebb 33 százalékát, de a visszatérítés akár 66 százalékig is emelkedhet, ha a cégek az átlagnál jobban fizetik alkalmazottjaikat.

A városháza támogatási programjában kizárólag a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett kis és közepes vállalkozások részesülhetnek, ezzel a helyi vállalkozásokat kívánják előnyösebb helyzetbe hozni, hiszen a máshol bejegyzett, vagy multinacionális cégek nem kaphatják vissza helyi adójuk egy részét.

Az adóvisszatérítés mától (május 18) október 15-ig folyamatosan igényelhető egy egyszerű pályázati rendszerben, kizárólag online a Kovásznai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján keresztül. A Sepsiszentgyörgyön bejegyzett kis vagy közepes vállalkozás mindössze egy igazolást kell felmutasson, hogy befizette a városkasszába az idei, egész éves ingatlanadóját, illetve csatolnia kell néhány saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot. A jóváhagyott visszafizetések is folyamatosak, az önkormányzat év végéig minden érintettnek utalja az adó visszatérítés összegét.

Sepsiszentgyörgy belső városmag

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat, de minimis jellegű támogatási programja szerint a helyi vállalkozók visszaigényelhetik ingatlanadójuk 33 százalékát, azzal a kikötéssel, hogy az összeget vissza kell fordítsák a vállalkozás vagy annak ingatlanjai fejlesztésébe, viszont tucatnyi költségtétel közül választhatják ki a számukra leghasznosabbat.

A visszakapott összeget költhetik épületeik homlokzatának javítására, hőszigetelésre, fűtésrendszerek telepítésére, zöldövezetek létrehozására vagy karbantartására, vásárokon és kiállításokon való részvételre, promóciós vagy információs anyagokra, piackutatásra, informatikai eszközökre, weboldal vagy webshop létrehozására, szabványosítási és minőségtanúsítási rendszerekre, pályázati tanácsadási szolgáltatásokra, modern fizetési rendszerek (kártyaolvasók, online fizetés) bevezetésére, eszközök, gépek és berendezések beszerzésére, speciális helyiségek kialakítására az anyák és a gyermekek számára, kölcsönök vagy lízingszerződések kamatjaira, szolgáltatások, tárgyi eszközök és készletek vásárlására, parkolók vagy bekötőutak helyreállítására, alkalmazottak tömegközlekedési bérleteire, irodaszerekre és fogyóeszközökre valamint védjegyekre és szabadalmakra.

Bár számítások szerint Sepsiszentgyörgyön mintegy 400-ra tehető az ingatlannal rendelkező, helyben bejegyzett vállalkozások száma, az elmúlt években ezek egyharmada élt a lehetőséggel, vagyis kért és kapott adó visszatérítést néhány száz lejtől több tízezer lejig terjedő összegben, a birtokukban lévő ingatlan méretétől függően.