Három egymást követő évben való részvétel és a teljes egészségügyi csapatot igénylő erőfeszítés után a megyei sürgősségi kórház elnyerte a nemzetközi ESO Angels legmagasabb kitüntetését – a gyémánt fokozatot a stroke-os, azaz agyi érkatasztrófában szenvedő betegek ellátásának gyorsaságáért és hatékonyságáért.

A minősítés a sepsiszentgyörgyi kórház orvosokból, asszisztensekből, ápolókból, beteghordozókból, diszpécserekből és mentősökből álló csapatának érdeme, akik együttesen elérték azt, hogy átlagos beavatkozási idő, a stroke-os betegnek a kórházba való belépésétől a speciális beavatkozás megkezdéséig 31 perc 90 másodpercre csökkent.

A reakcióidő javulása az előzetes értesítési rendszernek is köszönhető, amely révén a mentőszolgálat munkatársai közvetlenül a beteg kórházba való érkezése előtt már felveszik a kapcsolatot a neurológussal és a sürgősségi osztállyal, így a medikális csapat időben megkapja a beteggel kapcsolatos összes információt mielőtt elkezdenék a trombolízis eljárást.

Gyémánt fokozat a gyors  stroke ellátásért | Fotó: Sepsiszentgyörgyi Kórház
Gyémánt fokozat a gyors stroke ellátásért | Fotó: Sepsiszentgyörgyi Kórház

A sepsiszentgyörgyi kórházban négy éve alkalmazzák ezt az eljárást és ezidő alatt 209 stoke-os esetet kezeltek, számolt be Dr. Forró Csilla. A sepsiszentgyörgyi neurológus nyomatékosan hangsúlyozza: minél hamarább kerül a beteg kórházba, minél hamarább mérik fel az állapotát, annál inkább csökken a károsodás mértéke. Ehhez elengedhetetlen, hogy a családtagok vagy maga a páciens gyorsan felismerjék az agyi érkatasztrófa, a stroke tüneteit és gyorsan orvoshoz forduljanak.

Az országos trombolízis programban részt vevő több mint 40 egészségügyi intézmény közül kettő kapta meg a nemzetközi ESO Angels szervezet és az Európai Stroke Társaság “gyémánt” minősítését. A sepsiszentgyörgyi kórház és a Brassó Megyei Sürgősségi Kórházzal osztozik a dobogó legfelső fokán. További 13 megyei és egyetemi kórház kapott “arany” vagy “platina” minősítést.

Miről ismerjük fel a stroke tüneteit?

A stroke, vagyis agyi keringészavar leggyakoribb formája az érelzáródásos, szaknyelven iszkémiás stroke, illetve a vérzéses stroke. Az iszkémiás esetében eldugul az ér, így a környező agyterületek vérellátása csökken, aminek következtében elhalnak az idegsejtek. A vérzéses stroke az, amit hagyományosan agyvérzésnek hívunk: ennek esetében megreped egy ér.

mentő

A stroke felismerését egy angolból származó mozaikszó, a FAST (gyorsan) segítségével lehet segíteni. Az F az angol face, azaz arc szóra utal: ha a beteg arca eltorzul, szája elcsavarodik, akkor van ok az aggodalomra. Az A az arm, azaz kar szóra utal: stroke esetében az egyik karból vagy akár egyik teljes testfélből elmegy az erő. Az S a speach, azaz beszédre utal: az agyi érelzáródás rendszerint a beszédkészséget is érinti, a beteg nehezen fejezi ki magát vagy a szokottól eltérő módon, furcsán beszél. Az utolsó betű, a T a time, azaz időt jelenti, ugyanis minél gyorsabban kap a beteg segítséget, annál jobbak az esélyei a gyógyulásra.