Sepsiszentgyörgy önkormányzata csütörtöki ülésén megszavazta, hogy Dr. Péter Sándor nyugalmazott tanár, újságíró kapja idén a Pro Urbe díjat. A háromszéki megyeszékhely díszpolgári címet minden évben a Szent György Napok keretében szervezett ünnepség keretében nyújtják át. Erre vasárnap 13.00 órakor kerül sor a sepsiszentgyörgyi Megyei Könyvtárban.

Péter Sándor 1941. szeptember 9-én született Bögözön, a középiskolát a székelykeresztúri Unitárius Főgimnázium utódintézetében végezte. 1964-ben diplomázott Kolozsváron magyar nyelv- és irodalom szakon. Baróton és Sepsiszentgyörgyön volt tanár, illetve 1968 és 1991 között a Megyei Tükör majd a Háromszék című lap rovatvezetője.

1990-ben kiadót alapított Cathedra, később Proserved Cathedra néven, elsősorban iskolai segédkönyvek megjelentetése céljából. 2007-ben doktori címet szerzett, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége életműdíjasa, az RMPSZ keretében működő Tudományos Tanács megalakításának kezdeményezője. Péter Sándor az RMPSZ Kovászna megyei szervezetének volt elnöke, a Háromszéki Magyar Tudományos Társaság társelnöke. Kutatási területe a névtan, de jelentek meg néprajzi munkái is. Több könyv szerzője, társszerzője és szerkesztője. Számos kitüntetést kapott, többek között a Magyar Tudományos Akadémia pedagógiai kutatási díját és a magyar kormány Trefort Ágoston-díját.

Péter Sándor tanár, újságíró | Fotó: Kovács Blanka
Péter Sándor tanár, újságíró | Fotó: Kovács Blanka

Sepsiszentgyörgyön idén nyolc jelölés érkezett a Pro Urbe díjra, de csak ketten feleltek meg a szabályzatban előírt követelményeknek: Péter Sándor tanár, újságíró és Ioan Bălan mérnök, végül az előbbi kapta a legtöbb szavazatot.

A Pro Urbe díj a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által adott legmagasabb kitüntetés, amellyel 1997 óta díjazzák azokat a 70. életévüket betöltött helyi személyiségeket, akik munkásságukkal „pénz és taps nélkül” öregbítették a háromszéki megyeszékhely hírnevét. 2014-ig évente három magyar és egy román személy kapta a díjat, majd megváltoztatták a szabályzatot és évente csak egy érdemes sepsiszentgyörgyi polgár kapja meg a Pro Urbe díjat. Sepsiszentgyörgyön az elmúlt években mintegy 80 személy kapta meg a Pro Urbe díjat.