A harmincadik városünnepre készül Sepsiszentgyörgy. Vasárnaptól egy hétig, 40 helyszínen több mint 170 programot kínál, az idei fesztiválszezont indító Szent György Napok, összegzett Erdély András a rendezvény szóvivője.

Hagyományosan két részre – kulturális hétre és fesztivál hétvégére – tagolódik a Szent György Napok, így április 23-tól 27-ig, vasárnaptól csütörtökig tartó kulturális héten a város művelődési intézményeiben kínálnak színházi, zenei, irodalmi előadásokat és képzőművészeti kiállításokat.

Erdély András szerint két aréna produkcióra kaphatóak még jegyek, így a városnapok vasárnap esti nyitóhangversenyére, amelyen közel 200 művész adja elő Verdi – Requiemjét. Van még belépő az április 26-a, szerda esti, szintén a Sepsi Arénában szervezett produkcióra, a Recirquel újcirkusz társulat My Land című előadására, amely a modern táncot a színházzal és a cirkuszművészettel ötvözi.  

A Szent György Napok „fesztivál hétvégéje” április 28. és 30 közt zajlik, amikor számos szabadtéri helyszínen kínálnak minden zenei ízlést kiszolgáló könnyű- és komolyzenei koncerteket, változatos kulturális és ifjúsági programokat, utcazenét és bulikat.

Martinka János a Szentgyörgyi Utcazene Fesztivál szervezője | Fotó: Kristó Gothárd Hunor
Martinka János a Szentgyörgyi Utcazene Fesztivál szervezője | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A Szentgyörgyi Utcazene Fesztivál (SUF) évekkel ezelőtt önálló rendezvényként indult majd 2016 óta a városnapok részévé vált, idézte fel a szervező Martinka János, aki szerint ebből mindkét fél nyert. „Egyrészt a minőségi utcazene minden valamire való vásárban egy hangulatteremtő elem, másrészt a zenészeknek is élmény egy zsibongó tömegben muzsikálni”, fogalmazta meg Martinka János, aki szerint az idei kiadáson kilenc zenekar és artistacsapat szórakoztatja a vásári közönséget.

A szemnek látvány, de a fülnek sem halvány

A miskolci Gulliver Gang Magyarország egyetlen gólyalábas zenekara, amelynek produkciója a szemnek látvány, de a fülnek sem halvány. A vásári tömegben gólyalábakon lépegető zenekar a jazztől a népszerű popslágerekig terjedő repertoárjukat látványos mutatványokkal teszi még lenyűgözőbbé, így csodálkozhat a közönség a tűznyelésen, zsonglőr műsorszámon és óriásbábos huncutságokon. Gyereket és felnőttet egyaránt megszólít az interaktív koncertjük, amellyel a zenekar tavaly kiérdemelte Egerben a Legeredetibb Utcazenei Performansz elismerést – ismertette Martinka János.

CandyMen Duó a szentgyörgyi utcazene fesztiválon | Fotó: Jakab Ádám
CandyMen Duó a szentgyörgyi utcazene fesztiválon | Fotó: Jakab Ádám

Az ugyancsak magyarországi CandyMen Duo igazi koncertélményt kínál és fantasztikus hangulatot képes teremteni. A kéttagú zenekar sikerreceptje a rockabilly, rock, pop, country, blues muzsika és a humor, zakatoló ritmus, erő, dinamika, és dallamosan izgalmas hangszeres szólók, show szerű előadásmód, cirkuszi akrobatákat idéző színpadi mozgás.

Ugyancsak kétszemélyes előzenei produkció a magyarországi Süle Zsolt billentyűs, énekes és Egyed Brigitta pantomim művész előadása, amelyben saját szerzemények mellett Presser, Dés, LGT, Magna Cum Laude slágerek is felcsendülnek. Süle Zsolt dalszerző egyébként Veszprémnek, Európa Kulturális Fővárosának, Gizella- díjazott, zenei nagykövete.

A Szentgyörgyi Utcazene Fesztiválnak idén két hazai résztvevője van: a csíkszeredai Jenifer Mohebbi, akinek természetközeli, indie folk dallamait korábban is hallhattuk már a városnapokon, illetve jelen lesz a város több helyszínén a sepsiszentgyörgyi népzenészekből álló, szintén közismert Spontán Zenekar.

Spontán Zenekar a szentgyörgyi utcazene fesztiválon | Fotó: Sánta István Zsolt
Spontán Zenekar a szentgyörgyi utcazene fesztiválon | Fotó: Sánta István Zsolt

Akit ennyi jó zenész nem derítene jókedvre, annak még mindig ott van a magyarországi Duo Vagabonds Clowns fiatal bohócpáros, akiknek az a céljuk, hogy a „bohócgondolkodás” segítségével megvilágítsák az élet derűs oldalát. Emellett nagy érdeklődésre tarthat számot az egri, öttagú, Lobbanáspont Tűzzsonglőr Egyesület látványos produkciója is, amely 25 különböző tűzzsonglőr eszközzel szó szerint elkápráztatja a közönséget. Nem először gyűjt maga köré csodálókat a magyarországi Hlásznyik Attila utcaművész sem, aki spray-festő tudományát mutatja be (magic spray paint artist), sorolta a kínálatot Martinka János.

Az idei sepsiszentgyörgyi városnapok részletes programját a https://www.szentgyorgynapok.ro/ oldalon olvashatják.