Maratoni húsvéti tojásíró akciókra kerül sor ezen a héten Sepsiszentgyörgyön. A Míves házban hétfő óta gyerekcsoportok, családok és baráti társaságok díszítik a húsvéti asztalra kerülő hímes tojásokat. A Guzsalyas Alapítvány közel harminc éve élteti a tojásírás hagyományát, a kezdeti családias hangulatú alkalmak mostanra „tömegrendezvénnyé” nőtték ki magukat.

A nagypénteket megelőző héten több százan, több ezer húsvéti tojást díszítenek a tojáskészítő műhelymunkák során. Ez a „tojásírás éjszakája” akcióban csúcsosodik ki, amikor egy nap alatt akár 650 személy is megfordul a sepsiszentgyörgyi Míves Házban.

Húsvéti tojásírás | Fotók: Guzsalyas Alapítvány
Húsvéti tojásírás | Fotók: Guzsalyas Alapítvány

Ezen a héten, délelőttönként iskolás csoportokat fogadtak, míg délutánonként családok, baráti társaságok vettek részt a kézműves foglalkozásokon. Pénteken pedig kezdődik az „erőltetett menet”, ugyanis 10 órától másnap hajnali 3 óráig tartó húsvéti tojásíró maratonra kerül sor. A Míves-házban zajló eseményen bárki részt vehet, aki elmúlt 7 éves.

Az alapítvány biztosítja a résztvevőknek a festéket, viaszt és tucatnyi hagyományos tojásírás mintát, a résztvevők csak azt a főtt vagy kifújt tojást kell magukkal vigyék, amit szeretnének díszíteni. Az este folyamán népi zenészek biztosítják a jó hangulatot, így tojásírás közben akár dalra is fakadnak a résztvevők, ha megéheznek akkor zsíroskenyeret is fogyaszthatnak.  

Sepsiszentgyörgy főterén kérhetek áldást húsvéti ételeikre

Miután tojást díszítettek és elkészítették a húsvéti asztalra szánt finomságokat, a háromszékiek vasárnap reggel részt vehetnek a húsvéti ételszentelésen. Ezt Sepsiszentgyörgyön tavaly szervezték első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel és akkor mintegy ezren gyűltek össze, sokan népviseletbe öltözve és díszes terítővel letakart kosaraikkal a város főterén és kértek áldást ünnepi eledeleikre.

Húsvéti ételszentelés Sepsiszentgyörgyön | Fotók: Kovács Zsolt

Most vasárnap ismét húsvéti ételszentelést tartanak Sepsiszentgyörgy főterén. Az eseményt a MERT Egyesület, a Székely Polgári Egyesület, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a helyi plébániák szervezik. Vasárnap reggel 7.30-ra várják a híveket Sepsiszentgyörgy főterére. A szervezők segítenek a sorok kialakításában. A szervezők azt kérik, aki teheti, öltözzön népviseletbe. A húsvét ünnepének évszázadok óta kiemelt mozzanata a jellegzetes húsvéti ételek- bárány, kalács, sonka, tojás – megszentelése. A szentelés után a hívek otthon feltálalják a megszentelt ételeket.