“Lapozz élményt!” jelmondattal idén május 25 és 28-a között második alkalommal szervezik Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Book könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált, jelentették be a szervezők. Szonda Szabolcs a Bod Péter megyei könyvtár igazgatója az esemény szervezője felidézte, hogy a tavalyi első könyvvásár a legkisebbekre koncentrált, a gyermekirodalmat helyezte előtérbe. Idén pedig hangsúlyosan a tinédzser korú fiatalokat célozzák a programokkal és meghívottakkal, de természetesen minden korosztálynak lesz kínálatuk.  

Szonda Szabolcs szerint a kamaszkor az olvasás szempontjából vízválasztó, ezért nagy kihívás az olvasás és a könyvtár látogatásnak megtartani ezt a korosztályt. Ugyanakkor a tinédzsereknek jellemzően széles az érdeklődési körük, tehát van, amivel megszólítani őket. A Sepsi Book szervezője szerint a rendezvényre olyan szerzőket hívtak meg és hoznak közönség közelbe, akiket tapasztalatok szerint kedvelnek az olvasók. Sokat hozzátesz az olvasás élményhez, ha el lehet beszélgetni a szerzővel, mondta a könyvtárigazgató. Rámutatott: idén a Sepsi Arénában egyrészt megtartják és kibővítik a gyerekeknek szóló teret, de újdonságként berendezik a tinédzsereket célzó relaxációs teret is.

Kulturális svédasztalt kínál a Sepsi Book

Az idei sepsiszentgyörgyi könyvvásár és irodalmi fesztivál meghívottjai között van Parti Nagy Lajos, aki a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb nyelvművésze, akit „posztmodern költőkirálynak” is neveznek. A Sepsi Bookon portrébeszélgetésre kerül sor a jeles szerzővel, akit Vincze Bence kérdez.

Jelen lesz Kemény István, akinek költészetén immár több nemzedék nőtt fel és kritikusi vélekedések szerint az 1980-as években indult magyar irodalmárnemzedék egyik döntő hatású, eredeti hangú és kísérletező kedvű alkotója. Kemény Istvánt a Sepsi Bookon Vincze Bence faggatja, de részt vesz egy portrébeszélgetésen is László Noémi és Markó Béla társaságában, akikkel a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva a saját Petőfi élményeikről beszélnek.

Szonda Szabolcs könyvtárigazgató a Sepsi Book szervezője | Fotók: Kristó Gothárd Hunor
Szonda Szabolcs könyvtárigazgató a Sepsi Book szervezője | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Visky András a tavaly megjelent és azóta több utánnyomást is megért Kitelepítés című kötetét ismerteti a Sepsi Bookon. Visky András könyve megrendítő és felemelő történet egy családról, amely kiszolgáltatottságában, megalázottságában is a szeretetből és a bizalomból merít megtartó erőt újra meg újra. Találkozik a sepsiszentgyörgyi olvasóközönséggel Botházi Mária, akinek kötetei és tárcái fókuszában az erdélyi hétköznapok állnak, erdélyi embereket és jellegzetes helyzeteket sorakoztat fel sajátságos megvilágításban.

A gyerekek és felnőttek kedvence, Varró Dániel korunk költő-generációjának egyik legkiemelkedőbb alakja, aki tehetségét számos műfajban megmutatta már. Ezúttal a gyermek- és felnőtt verseit megzenésítő Molnár György gitárossal közösen lép fel Sepsiszentgyörgyön. Szórakoztató gyerekirodalmi műsoruk A szomjas troll és egyéb furcsaságok címet viseli, míg a Szívdesszert elsősorban azoknak a felnőtteknek szól, akik hajlandóak végig nevetni egy egész órát a szerelem, családalapítás és a kisgyermekes szülőség mindennapi szituációit versformába öltő alkotások igazi “varródanis” sorain.

Kollár-Klemencz Lászlót főként a Kistehén zenekar énekeseként ismerhette meg a közönség, de ezúttal első regényével mutatkozik be a Sepsi Bookon. Az Öreg Banda című kötet az író többgenerációs zenész családjának és a családja alkotta Öreg Bandának izgalmas, sokszínű életét kíséri végig az 1800-as évek közepétől, háborúkon, családi és társadalmi drámákon keresztül az 1970-es évekig.

Ismét jelen lesz a rendezvényen László Noémi, aki a tavalyi Sepsi Book-on 10–14 éveseknek tartott interaktív versprogramot a Cimbora folyóirat vendégeként és részt vett a gyermekversekről szóló kerekasztal-beszélgetésen, de a Darázsolás című, felnőtteknek szóló kötetét is bemutatta. László Noémi idén derűs irodalomórát tart, bemutatja Keljfeljancsi című új kötetét, részt vesz a Látó folyóirat égisze alatt létrejövő, a saját Petőfi-élményről szóló pódiumbeszélgetésen Kemény Istvánnal és Markó Bélával, de a Kortárs gyermekirodalom a tanteremben című kerekasztal-beszélgetés közreműködője is, Kocsis Annamária, Sikó-Barabási Eszter, Farkas Kinga társaságában.

A Sepsi Book keretében zajló diákvetélkedő alapját a Szabó Róbert CsabaÚjratöltés című ifjúsági kalandregénye fogja képezni. A gamer-világot megjelenítő regénye izgalmas, nyomozós, erdélyi tájakon játszódik, melyhez több szálon is kapcsolódhatnak a sepsiszentgyörgyi olvasók. Kiss Noémi a Bálna és a Srác című északi hangulatú, a barátságról, a bátorságról, a menekülésről és a szabadságról szóló varázslatos meseregényét mutatja be a SepsiBook-on.

Szonda Szabolcs szerint a háromszéki szerzőknek kiemelt figyelmet fordítanak, így bemutatkozik az Erdélyi Szép Szó aktuális kiadása, amelynek keretében meghívtak jónéhány háromszéki szerzőt, akik felolvasnak alkotásaikból. Másrészt a Tortoma kiadónak van egy újszerű kezdeményezése, a Háromszéki Költők Antológiája, amelyet Egyed Emese szerkeszt és a 17. századtól a kortárs szerzőkig mutatja be a háromszékieket.

A legkisebbeknek is kínálnak könyvélményt

Hollanda Andrea a sepsiszentgyörgyi könyvtár olvasószolgálatának vezetője, a gyerek- és ifjúsági programok felelőse arról számolt be, hogy az idei Sepsi Book meghívottjai között van Kertész Erzsi, több sikeres gyerekkönyv és gyerekkönyvsorozat írója, aki mára az egyik legnépszerűbb, legsokoldalúbb, leghitelesebb gyerek- és ifjúsági szerzőnek tekinthető. Ugyancsak a gyerekeket célozza Berg Judit meseíró, akinek eső kötetei a gyerekeinek kitalált mesékből álltak össze, de nagy örömmel ír a legkülönbözőbb korosztályok számára, a totyogóktól a kamaszokig.

A Sepsi Book-on iskolásokkal és tinédzserekkel találkozik Dóka Péter, akinek eddigi, legnagyobb sikert aratott műve, A kék hajú lány egy kórházban játszódó kisregény, amely a magyar ifjúsági irodalomban szokatlan bátorsággal fordult tabunak számító témákhoz: a betegséghez, a halálhoz, az öngyilkossági vágyhoz. Szupermalac és Űrpatkány című képesregény-trilógiájából pedig animációs sorozat is készült.

Hollanda Andrea
Hollanda Andrea

Jelen lesz Szirmay Ágnes, aki másfél évtizedig a Barátok közt dramaturgja volt és számos írót és költőt támogatott azzal, hogy megbízta őket a sorozat dialógusainak megírásával. Sokáig a háttérben dolgozott, gondozta férje, Kemény István könyveit, segítette lányai, a költő és filmes Kemény Lili, illetve a verseket, slam-szövegeket és prózát író Kemény Zsófi munkáit. Szirmay Ágnes a Szerelemre castingolva és a Titkok árnyékában ifjúsági regényeit mutatja be a sepsiszentgyörgyi eseményen.

Harcos Bálint költő, író a totyogóknak szóló, legnépszerűbb sorozata Szofiról, egy cserfes és imádnivaló kislányról szól. Ő a SepsiBook-on a legkisebbekkel találkozik a Szofi-könyvek apropóján, valamint kisiskolásokkal A boszorkánycica kötete kapcsán. Szabó Imola Julianna első mesekönyve a Rókamók és Círmacs kapcsán találkozik kisiskolás diákokkal, valamint megtekinthetőek lesznek illusztrációi, amelyeket az Így él Petőfi – Petőfi Sándor válogatott versei Lackfi János kommentjeivel című kötethez készített.

A több tíz könyvet illusztráló, sepsiszentgyörgyi Karda Zenkő képzőművész illusztrációiból készült kiállítást is bemutatnak a Sepsi Book idei kiadásán, de gyerekek számára műhelyfoglalkozást is tart az illusztrációk készítéséről.

Sepsi Book: versenyben a bukaresti könyvvásárral

Szonda Szabolcs arra mutatott rá, hogy a Sepsi Book programkínálatának kialakításakor fontosnak tartják, hogy legyen az kétnyelvű és egyaránt meg tudják jeleníteni a magyar és a román irodalmat és kultúrát. Idén azzal a nehézséggel szembesültek, hogy a bukaresti könyvvásár időpontját előhozták és az éppen egyidőben zajlik a Sepsi Book-al, így nehéz román szerzőket és kiadókat elhozni Sepsiszentgyörgyre.

Sikerült viszont megállapodni Horațiu Mălăele-vel, akit legtöbben színészként ismernek, de emellett karikaturista és író is és akinek egy sajátos hangulatú könyvbemutatója lesz a Sepsi Bookon. Emellett Amerikából érkezik Bogdan Suceavă író, matematikus, aki sajátos stílusban meséli történeteit. Két könyve pedig már magyarul is megjelent.

Emellett az Andrei Mureșanu színháznak lesz egy multimédiás eszközöket használó felolvasó színházi előadása. Ugyancsak az irodalomhoz kapcsolódó színházi események sorát erősíti az Osonó Színházműhely, amely a József Attilához kapcsolódó „Nem vagyok, csak mások látnak” című előadását mutatja be a könyvvásáron.

Az idei Sepsi Bookon mintegy 30 kiadó lesz jelen, amelyből kettő román nyelvű kiadványokat kínál, számolt be Gombos Zoltán fesztivál igazgató, aki szerint emellett látványos és gazdag standdal lesz jelen a népszerű hazai Cărturesti brand is.

Koncertek és gasztronómia a Sepsi Bookon

Gombos Zoltán fesztivál igazgató szerint a már említett Varró Dani és Molnár György koncert mellett, fellép a Sepsi Book színpadán a Țapinari nevű alternatív folk együttes, illetve egyeztetés alatt van egy közönségsikernek ígérkező zárókoncert is.

Gombos Zoltán
Gombos Zoltán

Az irodalomhoz kapcsolódó gasztronómia is megjelenik a Sepsi Book kínáltatában. Megjelent ugyanis a Ferencesek főztje című szakácskönyv, amely a háromszáz évvel ezelőtt a csíksomlyói ferences kolostorban egy mai napig rejtélyes múltú, kézzel írott szakácskönyv nyomán született. A régi receptek egy jelentős részét Szőcs Előd séf újra megfőzte hozzá, törekedve a korhűségre. Az így elkészült fogásokat Mihály László fotós örökítette meg, páratlan illusztrációs anyagot kölcsönözve a kötetnek. A Sepsi Book-on főzéssel és kóstolással egybekötött könyvbemutatón ismerheti meg a közönség ezt a kuriózumnak minősülő kötetet.

Bár méretes parkolója van a könyvvásárnak és irodalmi fesztiválnak otthont adó Sepsi Arénának, a szervezők különjáratokat biztosítanak a Multitrans közszállítási vállalat jóvoltából, illetve a város és az aréna között a kisvonattal is lehet utazni, számolt be Gombos Zoltán.