A román kormány átalakítani készül az ukrajnai menekültek támogatási rendszerét, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Ráduly István. Kovászna megye prefektusa szerint hamarosan megszűnik a tavaly március óta működő, személyenként napi 50 lejes lakbértámogatás amit a bérbeadó kap és napi 20 lej élelmezési támogatás amit a menekültnek folyósítanak. Helyette egy menekült családnak – függetlenül, hogy hány tagú – havi 2000 lejes lakbértámogatást vezetnek be, amit legtöbb négy hónapig vehetnek igénybe, illetve ösztönzik és segítik a munkaképes ukrajnai menekültek elhelyezkedését a hazai munkaerőpiacon.

Ráduly István szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy megszüntessék a jelenlegi támogatási rendszer miatt kialakult „ingatlanbizniszt”, amely miatt jelentősen megemelkedtek a lakbérek árai. A román állam számos szolgáltatást és segítséget biztosított az ukrajnai menekülteknek, ezeket a következő időszakban is folytatják, ám eltelt egy év és abban kell segíteni a Romániában letelepedett, munkaképes ukrajnai menekülteket, hogy találjanak állást maguknak, fogalmazta meg a háromszéki prefektus. Hozzátette: az új támogatási rendszert szabályzó kormányhatározat tervezet szerint a négy hónapnyi lakbértámogatás lejárta után, ha az ukrajnai menekült nem talált magának munkahelyet, akkor munkanélküli segélyt igényelhet.  

A menekülteknek járó támogatás miatt megdrágultak a lakbérek

A hazai hatóságok adatai szerint 2023 februárjában több mint 109.000 ukrajnai menekült volt letelepedve Romániában abból a több mint 3 millióból, akik a háború kitörése óta átutaztak hazánkon, hogy más európai országokba jussanak. A jelentés kiemeli azt is, hogy alig több mint 5000 ukrajnai menekült talált munkahelyet magának Romániában, ezért tartják szükségesnek olyan intézkedések bevezetését, amelyek megkönnyítik a menekültek munkaerőpiaci elhelyezkedését.

Az ukrajnai menekültek támogatását célzó kormányhatározat tervezet indoklásában az áll, hogy a román államnak jelenleg napi 353.000 eurónyi kiadást jelent a fejenként, napi 50 lejes lakbér és 20 lejes élelmiszer támogatás. Erre a programra tavaly több mint 106 millió eurót fizetett ki közpénzből az állam.

Ráduly István háromszéki prefektus | Fotó: Kovács Zsolt
Ráduly István háromszéki prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

Amellett, hogy nagy költségvetési kiadást jelent a támogatási program fenntartása, az nagy nyomást gyakorolt az ingatlanpiacra is, hiszen a bérbeadók több pénzt kaptak az állami támogatási program révén, mintha piaci áron adták volna bérbe ingatlanjaikat. Sok lakástulajdonos ugyanis vonzó bevételi forrásnak tekintette, hogy fejenként, napi 50 lejt kap az államtól, ha ukrajnai menekülteket fogad be lakásába, emiatt emelkedtek a lakbér árak, ami hátrányosan érintette azokat a hazai polgárokat, akik bérbe akartak venni egy lakást – áll az indoklásban.

Az ukrajnai menekülteket befogadók nem kapnak többé pénzt az államtól

Az elfogadás előtt lévő kormányhatározat tervezet szerint azok az Ukrajnából menekült állampolgárok, akik munkát találnak és romániai iskolába íratják gyermekeiket, az év végéig, de legtöbb négy egymást követő hónapon át, családonként havi 2000 lejt kapnak. Ezt a pénzt közvetlenül a menekülteknek adják, nem pedig az őket elszállásolóknak.

A támogatási összegekkel való visszaélések elkerülése érdekében, létrehoznak egy országosan egységes digitális adatbázist az ukrajnai menekültek nyilvántartására. Az új jogszabály tervezet szerint a napi 50/20 lejes támogatási formát a következőkben már csupán a veszélyeztetett személyek, az idősek, és a romániai egyetemeken tanuló diákok igényelhetik. Emellett az Ukrajnából érkező menekültek továbbra is részesülnek az ingyenes egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásokból.

Háromszéken több mint félmillió lej támogatást fizettek ukrajnai menekülteknek és szállásadóknak

Ráduly István háromszéki prefektus sajtótájékoztatón elmondta: állandóan változik az ukrajnai menekültek száma, vannak, akik csak pár napig tartózkodnak Kovászna megyében, ez idő alatt saját költségükre hotelekben szállnak meg majd tovább utaznak. Mások hosszabb időre telepednek le és igénybe veszik a jelenleg még érvényes 50/20 lejes állami támogatást.

A kormánybiztos szerint jelenleg 22 ukrajnai menekült tartózkodik Kovászna megyében: 14-en Kézdivásárhelyen találtak menedéket, amiből 8-an egy hostelben, 6-an magánlakásban élnek. További 6 ukrajnai menekült lakik Sepsiszentgyörgyön és 2-en Baróton, magánszemélyektől bérelt lakásban.

A háromszéki prefektus szerint az állami támogatást a megyei Készenléti Felügyelőségen (ISU) keresztül folyósítják a menekülteknek és szállásadóiknak. Tudomása szerint jelenleg egy hónappal vannak elmaradva a támogatás folyósításával.

Ráduly István rendelkezésére álló adatok szerint az elmúlt évben Kovászna megyében 527.000 lejnyi támogatást fizettek ki a szállásadóknak, illetve a menekülteknek élelmiszer támogatásként és higiéniai eszközök vásárlására. A prefektus adatai szerint tavaly Háromszéken 5014 éjszakányi lakbértámogatást folyósítottak ukrajnai menekültek szállásadóinak.