Háromszéken második alkalommal hirdetették meg a Nagy elSzámolás nevű versenyt a pénzügyek és könyvelés terén tehetséges diákok és egyetemisták számára. A verseny amellett, hogy szakmai gyakorlatozás lehetőségével és értékes tárgyi díjakkal jutalmazza a nyerteseket, hidat is képez a könyvviteli vállalkozások és a szakmát még tanuló diákok között, tájékoztatott Debreczeni János sepsiszentgyörgyi könyvviteli szakértő, a Kovászna megyei Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testületének (CECCAR) tiszteletbeli elnöke.

Debreczeni János szerint a tavaly hagyományteremtő jelleggel indított versenyre 18 diák és egyetemista jelentkezett. Az idén második alkalommal meghirdetett Nagy elSzámolás verseny célja, hogy a háromszéki szakcégek számára feltérképezzék a tehetséges diákokat, képezzék, majd munkahelyet kínáljanak számukra, ezáltal itthon tartva őket. Másrészt a felelős könyvvitelt népszerűsítik, azért is adták a figyelemfelkeltő, Nagy elSzámolás címet az eseménynek, hogy a vállalkozók gondolkodjanak el azon, mi történik, ha a könyvelésükben „elszámolnak” valamit. Ezért fontos, hogy olyan szakemberrel dolgozzanak, aki akár a lehetséges hibáért is vállalja a felelősséget és rendelkezik olyan szakmai biztosítással, amely megtéríti a partnerének okozott esetleges károkat is.

Várják a diákok és egyetemisták nevezését

A Nagy elSzámolás verseny értékes tárgyi nyeremények – laptop vagy iPhone és szakkönyvek – mellett szakmai gyakorlatozás lehetőségét kínálja az eseményt meghirdető, sepsiszentgyörgyi Cont-Exp könyvviteli vállalkozásnál a középiskolás és egyetemista kategóriák első három helyezettjének, azaz összesen 6 fiatalnak, számolt be Debreczeni János. A Cont-Exp tulajdonosa, a Kovászna megyei Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testületének (CECCAR) tiszteletbeli elnöke elmondta: a verseny társszervezői a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata, a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola és a CECCAR.

Debreczeni László adószakértő és Csaloka-Tóth Eunika Kriszta nyertes | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki lakhelyű vagy valamely Kovászna megyei oktatási intézményben tanuló középiskolás diákok és egyetemisták április 24-ig nevezhetnek be a Nagy elSzámolás nevű versenybe annak Facebook eseményén, illetve a sepsiszentgyörgyi Berde Áron gazdasági szaklíceum vagy a BBTE sepsiszentgyörgyi székhelyére kihelyezett plakátokon lévő QR kód beolvasásával. A könyvelési versenyre április 27–én, délután kerül sor két kategóriában. A benevezett középiskolások és egyetemisták 90 perc alatt meg kell oldjanak egy elméleti könyvvitel, egy gyakorlati könyvvitel és egy logikai feladatot, számolt be Debreczeni János.

Nem készülnek bonyolult feladatot tudva azt, hogy könyvelést nemigen tanítanak sem a középiskolában sem egyetemen. Tavaly az elméleti feladatok összeállításkor a szaklíceumi és egyetemi tananyagot vették alapul, míg a gyakorlati vizsgán gazdasági jelenségekre kellett választ adni. A Sláger Rádió érdeklődésére, hogy a szaklíceumokban és egyetemeken tanítottak mennyire igazodnak a gyakorlati valósághoz, Debreczeni János azt mondta: nagyon sok múlik a pedagóguson, hogy dolgozik vagy sem a szakmában, így az elméleti oktatást mennyire tudja megfűszerezni gyakorlati példákkal.