Gazdag és változatos programkínálatot ígérnek a Szent György Napok kulturális hetére. Lesz egy nagyszabású nyitókoncert, egy látványos újcirkusz előadás, két színházi előadás, két néptánc-népzene műsor, egy musical, egy standup előadás, két irodalmi esemény, öt bábszínházi előadás és egy műhelymunka foglalkozás, sorolta Erdély András a sepsiszentgyörgyi városnapok szóvivője.

Idén, április 23 és 30-a között jubileumi, 30. alkalommal szervezik Erdély egyik legnagyobb városnapját, a Szent György Napokat. Április 23-tól 27-ig, vasárnaptól csütörtökig a hagyománynak megfelelően a „kulturális hét” zajlik, amikor a város művelődési intézményeiben kínálnak színházi, zenei, irodalmi előadásokat és képzőművészeti kiállításokat. Ezt követően április 28. és 30 közt zajlik a fesztivál hétvége, amikor számos szabadtéri helyszínen kínálnak minden zenei ízlést kiszolgáló könnyű- és komolyzenei koncerteket, változatos kulturális és ifjúsági programokat, utcazenét és bulikat.

Arénakoncerttel nyitnak 170 fellépővel

Április 23-án este 7 órától a nyitókoncertnek a Sepsi Aréna ad otthont, ahol Giuseppe Verdi – Requiem című művét mintegy 170 erdélyi művész adja elő, Werner Gábor budapesti karnagy vezetésével. Szilágyi Herbert Zsolt, a Requiem előadás ötletgazdája és zenei vezetője elmondta: hét zenekar, hat kórus és négy szólista, összesen mintegy 170 művész előadásában szólalnak meg Verdi híres dallamai.

A Requiem monumentális egyházzenei alkotás, amelyet már a kezdetektől főként koncertdarabként adnak elő, ugyanis kilépett a gyászmise keretéből és több szakember egybehangzó véleménye szerint ez a legszebb vokál-szimfonikus zenemű, amit világszerte mindenhol telt ház előtt játsszanak, indokolta darabválasztását Szilágyi Herbert Zsolt. Hozzátette: külön öröm, hogy sikerült bevonni a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum több tanulóját, akik most megtapasztalhatják, hogy mit jelent egy igazi szimfonikus zenekarban játszani.

Szilágyi Herbert Zsolt | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor
Szilágyi Herbert Zsolt | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Az előadás zenei vezetője szerint a nagyszabású produkcióban fellépnek a Vox Humana, a Laudate, a Canticorum, valamint a Pro Musica és Voces kórusok, hozzájuk csatlakozik a Marosvásárhelyi Filharmónia énekara. A zenekarok tagjai sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyszebeni és bukaresti művészek, valamint a sepsiszentgyörgyi művészeti líceum diákjai. Szólisták: Anda Pop szoprán, Sebestyén-Lázár Enikő mezzoszoprán, Bartos Barna tenor és Lőfi Gellért bariton. A városnapi nyitókoncertre péntektől lehet kapni: egy belépő 60 lejbe kerül, a kedvezményes jegyekért 30 lejt kell fizetni.

Zene, színház, irodalom és standup a Szent György napokon

Erdei Anita, a városnapokat szervező Kónya Ádám Művelődési Ház helyettes vezetője szerint „intenzív” kulturális hétre lehet számítani és a szerteágazó műfaji kínálatban kicsik és nagyok, mindenféle érdeklődésű kultúrakedvelők találnak maguknak kedvükre való programot.

Április 24-én, hétfőn 17 órától gyerekprogrammal folytatódik a műsorfolyam: a Tamási Áron Színház Kamaratermében a Mozsikácska együttes mutatja be Ipicsapa című legújabb lemezét. A koncert három éves kortól ajánlott és az előadásra 30, illetve 15 lej a belépő.

Ugyancsak április 24-én, hétfőn a Tamási Áron Színház társulata a Radu Afrim által írt és rendezett, Amikor telihold ragyog a turkáló felett című vígjátékát adja elő. A 18 órakor kezdődő nagytermi előadást 14 éven felülieknek ajánlják, a belépő 35 lejbe kerül.

Kedden, április 25-én, 10 órától, Vilmányi Benett budapesti színművész műhelyfoglalkozásra várja a 16 és 20 év közötti fiatalokat a Tamási Áron Színház kamaratermébe, ahol különböző gyakorlatokban, improvizációs szituációkban, páros és csoportos feladatokban próbálhatják ki magukat. A helyek korlátozottak (15 fő/alkalom), a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Vilmányi Benett kedden este ugyancsak a színház kamaratermében mutatja be zenés stand-up műsorát. Az 1V1 című monodráma „egy érdi lokálpatrióta” humoros élettörténete. Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott, 19 órakor kezdődik és a belépőkért 40, illetve kedvezményesen 20 lejt kell fizetni.

Erdei Anita | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor
Erdei Anita | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Április 25-én, kedden egy musicalt is láthatnak a Szent György Napok keretében, amikor a Csíki Játékszín a Hegedűs a háztetőn előadást játssza a színház nagytermében. A musical előadás 18 órakor kezdődik és a jegyek 60, illetve 30 lejbe kerülnek.

Még mindig április 25-én, kedden este 7 órától kerül sor az Andrei Mureșanu színház Privitor című előadására, amelynek szövegét a színház művészei közösen írták, zenéjét pedig a Șuie Paparude együttesből ismert Mihai Dobre szerezte. A modern felfogású, különleges eszközökkel megjelenített darab egy olyan tükröt tart a nézők elé, amely rálátást enged a művészi aktusra, mind a néző, mind a színész szemszögéből. A román színházban sorra kerülő produkcióra 20, illetve kedvezményesen 10 lejért árulják a jegyeket.

Világklasszis artisták az újcirkusz előadásban

Az idei Szent György Napok egyik legkülönlegesebb produkciójának ígérkezik a My Land című újcirkusz előadás, amelyet a budapesti Recirquel társulat mutat be. A Vági Bence által rendezett, nemzetközi szinten egyik legsikeresebb magyar kulturális műsorszámnak számító produkció április 26-án, szerda este 8 órától látható a Sepsi Arénában. A világklasszis artistákat felvonultató, a kortárs táncot a színházzal és a cirkuszművészettel ötvöző előadás ember és anyaföld kapcsolatát állítja fókuszba. Az előadásra a teljes árú jegy 90, a kedvezményes árú 45 lejbe kerül.

Csütörtökön, április 27-én, a Háromszék Táncegyüttes a Tragédia című előadással lép színpadra, Könczei Árpád rendezésében. A táncszínházi darab Madách Imre, Az ember tragédiája című drámájából inspirálódik, és a néptánc, kortárs tánc, mozgásművészet eszközeivel keresi a válaszokat a férfi-nő kapcsolatról, az egyén és tömeg viszonyáról, a hitről, szerelemről, szabadságról felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. A 14 éven felülieknek ajánlott előadásra 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban, a belépőjegy ára 30 lej.

Erdély András | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor
Erdély András | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Ugyancsak csütörtökön, 19 órától lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében a moldova köztársaságbeli Plăieșii néptáncegyüttes. A teljes árú jegy 40, a kedvezményes 20 lejbe kerül. Erdei Anita szerint irodalmi programokra is számíthat a közönség: Durica Katarina és Alina Nelega írók tartanak majd író-olvasó találkozót.

Babáktól idősekig mindenkinek ajánlanak bábelőadásokat

Péter Orsolya, a Cimborák Bábszínház igazgatója elmondta: a sepsiszentgyörgyi társulat két előadással jelentkezik az idei városnapokon, ezt a marosvásárhelyi, a szatmárnémeti és a nagyszebeni bábszínházak darabjai gazdagítják.

A bábelőadások sorát április 24-én, hétfőn 18 órától a szatmárnémeti Brighella Bábszínház nyitja a Tótágas, avagy bolond mesék című produkcióval, Bartal Kiss Rita rendezésében. Az előadást kedden 10 és 12 órakor megismétlik, az alsó korhatár 4 év. Szerdán, április 25-én, 10 és 11.30-tól, a babákat várják a bábstúdióba: a Benkő Éva és Péter Orsolya rendezte Csillagpalota című helyi babaszínházba. Péter Orsolya szerint a babaelőadásokra nagy az igény, ugyanakkor leszögezte: a bábszínház az alsó korhatárt szokta megjelölni viszont előadásaik minden korosztályhoz szólnak, ezért várják a felnőtteket is.

Ugyancsak szerdán, 12 és 14 órától, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a Gabi és a repülő nagypapa című darabot játssza (korhatár 5 év), Vidovszky György rendezésében. Csütörtökön, április 27-én 11 és 18 órától Feketeország címmel egy Benedek Elek meséje nyomán született feldolgozást mutat be a Cimborák Bábszínház társulata, amely a népmese szellemi hagyományából merítkezik. A bábjátékot Vajda Zsuzsanna, Blattner Géza díjas művész rendezte.

Balról: Péter Orsolya, Erdei Anita, Szilágyi Herbert Zsolt és Erdély András | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor
Balról: Péter Orsolya, Erdei Anita, Szilágyi Herbert Zsolt és Erdély András | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Végül, ugyancsak csütörtökön, 11 és 14 órai kezdettel, a nagyszebeni Gong Színház a Vaca Rosalinda című produkcióját mutatja be a legalább 5 éves gyerekeknek. Valamennyi magyar előadásra a Cimborák Bábstúdióban kerül sor, a Gong társulat az Andrei Mureșanu színházban lép fel. Jegyeket Csüdöm Eszternél lehet előjegyezni, a 0755 335 400-as telefonszámon. A jegyek ára 10, a vendégelőadásokra 15 lej.

A Szent György Napok kulturális hetén látható előadásokra jegyeket péntektől online az eventim.ro honlapon, illetve személyesen a Városi Jegyirodában lehet vásárolni. Kedvezményes belépőkre a tanulók, a nyugdíjasok és a nagycsaládosok jogosultak. A www.szentgyorgynapok.ro honlap folyamatosan frissül, de a városnapok Facebook, Instagram és Tik-Tok oldaláról is tájékozódhatnak a 30. Szent György Napok kínálatáról.