Háromszéken idén nyárig szeretnék átalakítani a megyei és helyi önkormányzatok által létrehozott Kovászna megye Turizmusáért Egyesületet és bővíteni annak tevékenységét, jelentette be Deák Gyöngyvér. A háromszéki turizmus egyesület vezetője szerint most keresik a „reset” gombot és alapjaiból szeretnék újjáépíteni a szervezetet és új szemléletet, hatékonyabb kommunikációt kialakítani a turizmus szereplőivel.

László Endre emlékeztetett, hogy a tavaly nyáron életbe lépett a hazai turizmust szabályzó 86/2022-es kormányrendelet, amely 1 éves haladékot ad arra, hogy minden megyébe kötelezően létrehozzák a „turisztikai desztináció menedzsment” (TDM) szervezeteket. Ezek olyan alulról szerveződő turizmusirányítási szervezetek, amelyek elvégzik egy adott turisztikai célterület komplett menedzselését, összefogják a térség idegenforgalmi vállalkozóit, civil egyesületeit, az önkormányzatot, a jelentős turisztikai attrakciókat, népszerűsítik azokat és azért dolgoznak, hogy az érkezővendég minél komfortosabb környezetet találjon.

Egy felületen kellene megmutatni Székelyföld turisztikai és programkínálatát

Deák Gyöngyvér szerint a Kovászna megye Turizmusáért Egyesületet jelenleg kizárólag a megyei és helyi önkormányzatok működtetik vagyis hiányzik belőle a magánszektor. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a turisztikai desztináció menedzsment szervezeteket 49 százalékban a magánszféra és 51 százalékban az önkormányzatok kell megalakítsák, ekképpen kellene újraszervezni a Kovászna megye Turizmusáért Egyesületet is.

Kovászna megye turizmusa számokban | Fotók: Kovács Zsolt
Kovászna megye turizmusa számokban | Fotók: Kovács Zsolt

László Endre hozzátette: helyi szinten nem kötelező ám szorgalmazzák a TDM szervezet létrehozását, illetve a megyei szintet követően regionális majd országos szinten is meg kell alakuljanak a turisztikai desztináció menedzsment szervezetek. Elképzelések szerint amint mindhárom székelyföldi megyében megalakulnak ezek a TDM szervezetek, létrehozzák a Kovászna, Hargita és Maros megyei turisztikai desztinációs menedzsment szervezetek szövetségét, amelynek feladata lesz a térség turizmusát egységesen népszerűsíteni és koordinálni, hogy az versenyképessé váljon.

Deák Gyöngyvér fontosnak tartja, hogy a három székelyföldi megye turisztikai kínálata megtalálható legyen egy közös honlapon és applikáción, hiszen a turista nem csak a megyehatáron belül gondolkodik, ezért szükség lenne olyan felületre, ahol teljes képet kap a térség szállás és programkínálatáról.

A brassói repülőtér indításával szintet léphet a térség turizmusa

A következő időszak feladata, hogy minőségi programokat és turisztikai szolgáltatásokat kínáljanak az érkezővendégeknek, fogalmazták meg a szakemberek. A Sláger Rádió érdeklődésére Deák Gyöngyvér elmondta: készülnek a brassó-vidombáki nemzetközi repülőtér júniusi indítására. „A turista nem a reptéren dönti el, hogy meglátogatja Kovászna megyét ezért elsősorban a célországokban próbáljuk elérni a közönséget és eljuttatni számukra a háromszéki kínálatot”, magyarázta Deák Gyöngyvér, aki szerint a különböző repterek magazinjaiban fogják hirdetni a háromszéki turisztikai és programkínálatot.

Brassói repülőtér terminálja
Brassói repülőtér terminálja | Fotók: Kovács Zsolt

László Endre hozzátette: az már biztosnak tűnik, hogy június 15-én megnyílik a brassói repülőtér, hiszen egy nappal később indulnak a már eladott charter járatok törökországi és görögországi célpontok fele. A szakember szerint az viszont aggasztó, hogy a hagyományos menetrendekben még nem jelent meg egyetlen rendszeres repülőjárat sem brassói célponttal. Ketyeg az óra, hiszen egy repülőjegyeket nem utolsó pillanatban, hanem hetekkel, hónapokkal előre szokták foglalni, állapította meg a szakember, akinek meggyőződése, hogy a brassói reptér illetékesei dolgoznak azon, hogy mihamarabb megjelenjen a menetrend szerinti járatok kínálata is.

A turisztikai vállalkozóknak és programszervezőknek ki kell használniuk a brassói reptér által kínált lehetőséget, véli László Endre, aki azt javasolja az érintetteknek „lépjenek szintet” és kínáljanak magas minőséget.

Deák Gyöngyvér szerint Kovászna megye turisztikai kínálata három pilléren alapszik. A „történelem megélve” kínálat a kúriákat és a kulturális turizmust népszerűsíti. Az „egészség természetesen” program az ásványvizeket, gyógyvizek és mofettákat promoválja, míg a „természet érintetlenül” program az ökoturizmust népszerűsíti.